Лошите и добри мазнини в диетата ни

Начална страница | Интересно | Здраве | Лошите и добри мазнини в диетата ни
image

До неотдавна, всички мазнини се смятаха за ужасни и им се приписваше причината за всичко от епидемичното затлъстяване до голямата вълна от сърдечно-съдови заболявания. Някои мазнини са свързани с началото и развитието на болестта, други видове мазнини са необходими за тялото и поддържат тъканите здрави.
Основните видове мазнини са: наситени мазнини, мононенаситени мазнини, транс мазнини и два вида полиненаситени мазнини. Двата вида полиненаситени мазнини са крайно необходими и трябва да се включват в диетата, защото тялото не може да ги синтезира и те са необходими за различни структури и функции. Едни от тези полиненаситени киселини са Омега-6-мастните киселини и други Омега-3 мастните киселини.
Наситените мазнини се срещат предимно в червеното месо и пълномаслените млечни продукти. Както всички мазнини, те са концентриран източник на калории. Тези мазнини са необходими в малки количества. Приемането на по-голямо количество от тях може да повиши лошия LDL (липопротеини с ниско относително тегло) холестерол. Това е вида холестерол, който е включен в местата на артериалните плаки, ако е налице това заболяване.
Трансмазнините могат да се намерят в животинските храни, но повечето от това, което хората консумират е било преработено и добавено към храната, за да удължи срока на годност. В началото, когато се заговори за срок на годност, нашето разбиране за влиянието на различните мазнини не беше достатъчно, за да ни помогне да преценим колко смъртоносна беше тази мазнина. Тя преминава в артериалната плака много лесно и стеснява артериите, така че по-малко кръв достига до тъканите. Трансмазнините се срещат преди всичко в тестените храни и други преработени храни. Това е една от причините защо готовите храни причиняват толкова много хронични здравни проблеми.
Полиненаситените мазнини са важни за доброто здраве, но има уловка. Количеството на омега-6 киселините не трябва да надхвърля количеството на омега-3 киселините. Ако това е така, може да предизвика възпаление. Повечето хора получават прекалено много омега-6 киселини и много малко омега-3 мастни киселини с диетата си. Редовното приемане на излишък омега-6 киселини може да причини хронично възпаление и е добра основа за много хронични заболявания. Омега-6 киселините (добре е да се избягват) се намират предимно във фъстъченото, шафрановото, царевичното и соевото масло. Тези мастни киселини се използват изключително в преработените храни като картофените чипсове.
Омега-3 киселините, обаче, потискат възпалението и така предотвратяват много заболявания. Един от начините, по които намаляват възпалението, е, когато са включени в клетъчните мембрани. Ако тези жизнени структури съдържат такива здравословни омега-3 киселини, това ги пази здрави и са по-трудно увреждани. По този начин, омега-3 мастните киселини помагат на артериите да бъдат еластични, понижават кръвното налягане, и поддържат добрата работа на нервите. Противовъзпалителният ефект на тези киселини намалява образуването на простагландин, което води до намаляване на болката. Някои от изследванията на омега-3 мастните киселини са открили връзка между употребата им и намаляването на болките в гърба, главоболието и артритните болки.
Омега-3 мастните киселини се намират предимно в мазните риби като сьомга, скумрия, сардини и аншоа. Те са два типа, EPA и DHA. ALA (алфа-липоевата киселина) е друг източник, който преминава в омега-3 мастни киселини в тялото. ALA се намира в орехите, лененото семе, леща, зелен фасул, зелено листни зеленчуци като спанак, синапено семе, и соево, рапично и масло от ленено семе.
Когато избирате храните, съществено важно за вашето здраве е да разберете кои мазнини са необходими и кои могат да увредят тялото ви. Много хора консумират прекалено много храни богати на наситени мазнини и преработени храни с голямо съдържание на омега-6 мастни киселини. Често срещано неразбиране също така е, че царевичното олио и други растителни масла са здравословни. Някои от тези неправилни разбирания идват от рекламодателите, които ценят повече парите ви отколкото вашето здраве. Има също така много невярна информация в списания и книги написани от хора, които не знаят фактите.
Има много духовна дезинформация, която се разпространява чрез медиите и други средства за информация. Апостол Павел предупреждава вярващите в Коринт във 2-ро Послание към коринтяните, глава 10 и 11 да странят от тези, които не проповядват вярното Евангелие, че сме спасени чрез вяра в Исус, който пострада и умря за нашите грехове, а не чрез добрите дела които вършим. Той написа подобна вест и до Галатяните. Ето защо е важно да изучаваме Библията. Ние всички се нуждаем да бъдем зрели и добре основани във вярата, за да можем да „разпознаваме доброто и злото“ (Евреи 5:14). Избягването на лошите мазнини и получаването на достатъчно добри мазнини може да ви помогне да избягвате здравословни проблеми. Избягването на светската глупост и изучаване на Божието Слово ще ви помогне да избягвате духовни заболявания и да ви пази силни във вярата, докато отидете на сигурно място с Бога в небето. За повече духовна храна, вижте нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net
               
Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7