Метаболитният синдром

Начална страница | Интересно | Здраве | Метаболитният синдром
image

Един от най-големите врагове на здравето в наши дни е метаболитният синдром. Сериозното качване на килограми, с което е характерен синдромът, се нарича от медиците „тих убиец на млади хора”.

Метаболитният синдром увеличава стремително опасността от сърдечносъдова смърт. В Европа от този синдром на наднормено тегло са засегнати 40 до 60 млн. души. За съжаление от него страдат 10-15% от хорта над 30 годишна възраст в Европа, а в САЩ те са 25%. Голямата тревога е в това, че този синдром в момента засяга много млади хора. Ежедневно се регистрират млади хора с хипертония и диабет в следствие на затлъстяване. Една от най-важните причини за заболяването от този синдром е ОБЕЗДВИЖВАНЕТО на съвременните деца. Те стоят пред телевизор и компютър средно по 26 часа седмично. Процентът на наследствено обременяване е много малък, а това може да се промени с правилно хранене и спорт. 

Експертите в хигиената на хранене казват, че всичко което е създадено от природата не е вредно за консумация. Всичко е въпрос на баланс, колко, от какво и как ще изгорим натрупаните калории.

За съжаление хората с наднормено тегло не знаят, че организмът има метаболитна памет и всеки ден прекаран в дискомфот се записва в техните клетки, а лошото метаболитно минало дава отражение на бъдещето. Човечеството е минало през много гладни времена и чисто еволюционно организмът си е изградил механизми за оцеляване при евентуални природни катаклизми или икономически кризи. В момента от синдрома са засегнати повече момчета отколкото момичета. Ако посетите някой клас ще видите, че всяко трето момче и всяко шесто момиче са засегнати от синдрома на затлъстяване.

Какво води след себе си метаболитният синдром:

Високо кръвно налягане, диабет – 2-ри тип, промени в холестеролният профил, инсулт, инфаркт на миокарда.

Диетологията е най-успешният и процъфтяващ бизнес в наши дни. Удачният вариант е когато човек качва килограми да се допита до личният си лекар, за да е сигурен в диагнозата си. Не да прави диети или да приема измислени добавки. Първа стъпка в леченеието на метаболитният синдром е да знаем колко сол се влага, например, в колбасите. Нещата са много прости, когато човек хапва нещо, то той трябва да знае какво има в продукта. 

Другото основно нещо е да се храним в малки чинии - първо, второ, трето е за детската градина. Никога не си сипвайте допълнително. Хапвайте малко и по-често, но се движете. Когато се движим от съдовата стена се отделя  азотен окис, който има съдоразширяващ ефект и на практика действа като лекарство. Самото намаляване на килограмите от общото тегло води до спад на кръвното налягане. Ако искаме да живеем в хармония със себе си то ние трябва да сме в ежедневна битка с метаболитния синдром на затлъстяване. Движението, спорта и баланса на хранене определят хармонията на тялото и духа ни.


Таня Георгиева
в. „България СЕГА“

 

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7