Стресовата реакция: спасява или погубва живота?

Начална страница | Интересно | Здраве | Стресовата реакция: спасява или погубва живота?
image

Стресовата реакция, наречена още „бори се или бягай“, е системата за спешно реагиране на тялото. Тя е предназначена да подпомага отделянето на кислород и глюкоза за жизненоважни органи като мозъка и сърцето, така че да могат да се справят със заплахи за живота и шансовете за преживяемост да се увеличат. Макар ефектът й да е такъв, самата симпатикова реакция не е била предназначена да бъде често активирана, а когато е - може да причини огромна вреда. Увреждането от хроничния стрес може да е причина, или поне да допринесе, за много заболявания.
Хормоните и невротрансмитерите (химикали провеждащи по нервите) отделени при реакцията „бори се или бягай“, особено норепинефрин, епинефрин и кортизол, повишават кръвното налягане, сърдечната честота, увеличават силата на сърдечната контракция и повишават нивото на кръвната захар. Ако тези химикали продължават да се покачват, те могат да причинят високо кръвно налягане и последващо увреждане на вътрешната обвивка на артериите, което води до артериосклероза, един масов убиец. Хронично повишените нива на кръвната захар също увреждат артериите и правят инсулиновите рецептори в мускулите и мастните клетки резистентни към инсулин. Това може да причини диабет 2-ри тип.
Продължаваща стресова реакция може също така да направи по-вероятно развитието на затлъстяване. Забелязано е, че може да засили предизвиканото от стрес ядене. Кортизолът подпомага директно отлагане на екстра калории в коремната мазнина, едно опасно място за натрупване на мазнина. При децата, излишъкът от кортизол унищожава нервните клетки, които помагат за потискане на консумацията на храна. Високият кортизол може също така да направи по-привлекателни храните богати на мазнини и на захар. Стресът може също да пречи на съня, което пък повишава кортизола и намалява хормона лептин, който действа като потискащ апетита.
Може да изглежда невъзможно да спрем да реагираме на трудни ситуации, но има начини да се намалят ефектите от кортизола. Физическите упражнения са един от най-добрите способи за намаляване на кортизола. Изкуство, музика, танци, писане, смях, прегръдки, разговор с добър приятел или приятелка, молитва, ваканции, хобита и други неща, които помагат на човек да се отпусне, са мощни антидоти на нашия изпълнен със стрес начин на живот. Всеки, който може да включи тези в ежедневието си, може да постигне много повече радост и да помогне за предпазването от заболявания. Струва си допълнителното усилие да откриеш какво ти помага да намалиш нивото на твоя стрес и редовно да го използваш.
Има много неща, които могат да заплашат физически и умствено човека. Апостол Павел ни напомня в Ефесяни 6 глава, че има също така много заплахи за нашата душа. Стихове 10-12 описват колко мощни са тези атаки, и посочва че свръхестествените сили на дявола стоят зад много от негативните събития и проблемите във взаимоотношенията, които всички изпитваме. Като започва от стих 13, ап. Павел описва многото източници, които Бог ни е дал. Той ги описва като въоръжение и отбелязва, че то е дадено от Бога. Как използваме това въоръжение? Практически това означава да изучаваме и слушаме Божието Слово, Библията, всеки ден. Молитвата и общуването с други вярващи също ни предпазва и укрепва духовно. Скъпи читателю, ето защо изразходваме толкова много време и пари, за да пишем статии и изграждаме нашия уебсайт. Искаме да имаш същата вяра и духовна защита каквато ние имаме. Това е най-важното нещо в този живот. Моля, отделете време да четете материалите в нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7