Определиха главното условие за здраве и дълъг живот

Начална страница | Интересно | Здраве | Определиха главното условие за здраве и дълъг живот

Медици от Детската болница в Окланд, САЩ, заключиха, че оптималното ниво на редица витамини, минерали и други съединения намалява риска от преждевременна смърт, удължава живота и гарантира добро здраве в напреднала възраст, съобщава сайтът MedicalXpress.

По думите им, жителите на развитите държави, включително 70 процента от американците, изпитват недостиг на едно или няколко важни за организма вещества.
Макар недостигът на витамини да не е толкова голям, че да предизвика скорбут или рахит, учените са уверени, че витаминният дефицит е с дълготрайни последствия.

Витамин D, омега-3 ненаситените мастни киселини и магнезият са необходими компоненти на ензими, които участват във възстановяване на ДНК, гарантират доброто здраве на кръвоносните съдове и предотвратяват окислителния стрес.

При недостиг на витамини и минерали организмът е принуден да изразходва ограниченото им количество за поддържане на жизненоважни функции и репродуктивното здраве, вместо за други потребности.
У засегнатите от хроничен недостиг на витамин К и селен се произвеждат по-малко ензими, които допринасят за доброто здраве на артериите. В резултат се повишава рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Учените смятат, че редица вещества, чиято роля за поддържане на жизнените функции не е толкова очевидна, на практика са необходими за голямата продължителност на живота.
Сред въпросните вещества са таурин, ерготионеин, пиролохинолинхинон, както и каротиноидите лутеин, зеаксантин, ликопен, алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин и астаксантин.
 
Добавянето им в храната и здравословната диета могат да допринесат за предотвратяване на хронични заболявания и преждевременно стареене.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7