Как да подобрим паметта си?

Начална страница | Интересно | Здраве | Как да подобрим паметта си?
image

Паметта е форма на психично отражение на действителността, изразяваща се в запомняне, съхранение и възпроизвеждане на информация и опит. Съдържанието на това психично отражение са – миналото и свързаните с това чувства, службата и на бъдещето, забравата. С помощта на паметта човек натрупва знания и ги използва в нужният момент. С течение на годините ние губим способността да складираме толкова много информация. Как можем да подобрим паметта си?
Едно от най-важните неща е – движението.
Физическата активност подобрява умствените способности. Ходенето, тичането, карането на колело е достатъчно да насища мозъка с кислород и да подобрява паметта.
Тренирай те ума си. Решаване на кръстословици, логически задачи, шах, четене, шофиране по нови маршрути, изучаването на чужди езици стимулират паметта.
Хранене. Прием на много риба, куркума, горски плодове -боровинките, къпините, ягодите (съдържат флавоногеди) са мощни антиоксиданти и укрепват кръвоносните съдове. Орехите, „храната на мозъка”, са с голямо съдържание на витамин Е.
Броколи, брюкселско зеле, карфиол, яйца - съдържат фолиева киселина, която е много важна за паметта.
Миризмите - различните аромати, като окосена трева действат на амигдалата (центъра на емоциите). Приятните аромати намаляват среса и подобряват паметта. Моя приятелка аромо-терапевт ме е „връщала” в нормална кондиция в моменти на стрес, при това за много кратко време с помощта на аромати на масла.
Кофеинът подобрява бдителността и паметта.
Сънят е важен за възстановяване на функциите на тялото и мозъка.
Откажете се от захарта. Тя е храна за туморите и предизвиква деменция. Гответе със зехтин, той е богат на антиоксиданти. Пийте повече вода. Кашкавалът е богат на протеин (подобрява концентрацията), похапвайте си когато можете.
Внимавайте с холестерола. Приемайте храни богати на витамин Е.
Психолозите съветват за подобряване на паметта често да използваме метода на визуализация на дадено физическо пространство - улица, парк, места където сме живели, като се опитваме да видим и най-дребните подробности.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7