Газираните напитки – опасен източник на захар

Начална страница | Интересно | Здраве | Газираните напитки – опасен източник на захар
image

Захарта е не само бърз източник на енергия, тя е наистина вредна за здравето. Газираните напитки са най-често срещания източник на захар и понеже течностите не създават чувство на наситеност, лесно е да се поемат много калории.
Това е важна тема, не само, защото захарта е свързана с началото на много хронични заболявания, но също така, защото консумацията на газирани напитки е все още много висока. Възрастните, средно, изпиват 100 литра газирани напитки годишно. Около 25% от гимназиалните ученици пият поне една газирана напитка дневно.
Захарта активира системата за възнаграждение в мозъка, което допринася за ненаситен апетит към нея. Поради това е трудно да се устоява на храни богати на захар. Съвременни изследвания са показали, че хората могат да се пристрастят към захарта по същия начин, по който се пристрастяват към опиати като хероин и никотинът в цигарения дим.
Богатият на фруктоза царевичен сироп (HFCS) в обикновените газирани напитки е свързван с натрупването на тегло, което е по-голямо отколкото би било предизвикано от обикновена захар. Подсладителят също е свързван с натрупването на коремна тлъстина, инсулинова резистентност и намаляване на потискащия апетита хормон лептин. Други възможни съставки на газираните напитки, които са вредни:
•    Фосфорна киселина – добавя се, за да създаде остър вкус и поддържа изтеглянето на калция от костта, което допринася за остеопороза, камъни в бъбреците, отслабва зъбния емайл и може да влоши ГЕР (гастроезофагеалния рефлукс).
•    Въглероден двуокис – използван за газиране – допринася за ГЕР и нарушаване на зъбния емайл.
•    Аскорбинова киселина – добавя се за запазване на вкуса и цвета – звучи полезно, но в напитки, които съдържат също натриев бензоат, може да доведе до образуване на карциногена бензен, ако са изложени на топлина и светлина.
•    Kофеин – намира се в кока-колата както и в други напитки – може да бъде прекалено стимулиращ за нервната система и да допринася за безпокойство и безсъние. Консумирането му може да допринесе за пристрастяване към газираните напитки. В големи количества, може да съдейства за остеопорозата.
В допълнение към гореизброените заплахи за здравето, редовното
консумиране на газирани напитки е свързано с повишен риск от метаболитен синдром, едно нарушение, което води до 2-ри тип диабет, коронарна артериална болест и хипертония. Определени видове рак свързани с редовното консумиране на газирани напитки включват предимно рак на стомашно-чревния канал: на хранопровода, дебелото черво, стомаха и панкреаса.
Проучвания са довели до предположения за връзка между газираните напитки и астмата. Такава корелация е установена за по-високия прием, следователно за тези, които консумират повече от една подсладена със захар напитка на ден. И така, ако няма полза от газираните напитки, тогава защо да не ги елиминираме?
Една от главните причини, поради която хората пият толкова много обогатени със захар газирани напитки, е понеже те са силно рекламирани. Рекламите на газирани напитки свързват тези продукти със щастливи моменти и младежки, здрави тела. Някои здравни образователни материали свързват газираните напитки с хора с разрушени зъби и коремно затлъстяване. Бихме могли да добавим снимки на тумори в дебелото черво, хора с безсъние, изтънели и счупени кости, хора със жълтеница и болки от рак на панкреаса и други такива истински, точни снимки.
Има също така много фалшиви религии и църкви в света днес. Те обещават неща, които Божието Слово, Библията, не обещава. Рекламите на газираните напитки са предназначени да насърчават хората да купуват газирани напитки и така да увеличават доходите на компанията. Фалшивите проповедници и църкви също искат да печелят от довеждане на повече хора в техните църкви и подкрепяне на тяхната организация.
Апостол Йоан пише в 1 Йоан глава 4, стихове 1-3: „Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, а изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света. По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповядва, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на антихриста, за когото сте чули, че идва и сега е вече в света.” Така както газираните напитки може да причинят много физическа и умствена вреда, така са и фалшивите църкви и проповедници. За да научите повече за Бога и за истината как можем да отидем в небето, четете Библията. Може да намерите други основани на Библията поучения на нашия уебсайт:  www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7