6 от най-важните и полезни храни за мозъка

Начална страница | Интересно | Здраве | 6 от най-важните и полезни храни за мозъка
image

Мозъкът е нашият най-интригуващ орган. Той е суперкомпютър с мощ като на "Ферари". Е, ако имахте "Ферари", нямаше да наливате евтин бензин в него, нали? По същия начин има определени храни, които стимулират мозъчната дейност, зареждат ни с енергия и ни помагат да сме по-здрави. От Lifehack посочват някои от тях.
1. Сьомга. Може да ви прозвучи странно, но близо 60% от мозъка е съставен от... мазнини. Едни от най-важните за него са омега-3, а именно на тях е богата сьомгата.
2. Боровинки. Тези плодове са с едно от най-високите съдържания на антиоксиданти, които помагат на мозъка да се предпазва от стреса и да остарява по здравословен начин.
3. Броколи. Едва ли са любимият ви зеленчук, но те са много полезни. Наред с други вещества, съдържат витамин К, който предпазва мозъчните клетки и ги прави по-устойчиви.
4. Орехи. Антиоксиданти, магнезий, калий, мелатонин и още - тези ядки наистина могат да помогнат на мозъка да работи по-добре, а мелатонинът помага за почивката му, като регулира съня.
5. Яйца. Дълго време се дебатираше относно полезните им свойства, но съвременни изследвания доказват, че яйцата играят важна роля за по-добрата ни памет и за здравето на мозъка като цяло.
6. Черен шоколад. Трябва ли ви още една причина да обичате шоколад? Видовете с високо съдържание на какао ще ви направят по-концентрирани и ще подобрят паметта ви и бързината на реакциите ви.

Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7