Хипертонията и нейните опасности

Начална страница | Интересно | Здраве | Хипертонията и нейните опасности
image

Кръвно налягане е изтласкването на кръвта през артериите. То помага за разнасянето на хранителните вещества в кръвта до всички телесни тъкани. Това налягане се създава от сърцето, което изпомпва кръвта от себе си в артериите. Мускулите около артериите също помагат за поддържане на достатъчно налягане в артериите. Кръвта, която се движи през артериите, удря върху стените им. Ако кръвното налягане е нормално, това не е проблем.
При хипертония, или високо кръвно налягане, силата на кръвта срещу вътрешната обвивка на артериите е много голяма. Какво увеличава това налягане? Високо кръвно налягане често се развива, когато мускулите около артериите се съкращават повече от нормалното и свиват артериите прекалено много. Хормоните, които се отделят при умствен или физически стрес могат да увеличат секрецията до опасни хормонални нива. Обструктивната сънна апнея също кара тялото да отделя стрес хормони и да повишава кръвното налягане.
Химикалите в преработените храни също допринасят за хипертония. Солта повишава кръвното налягане, а захарта го покачва дори още повече. Мастните клетки отделят химикали, които водят до прекалено свиване на артериите. Ето защо загубата на тегло е важна за контролиране на кръвното налягане.
Кратък епизод на повишено кръвно налягане няма да причини увреждане. Но ако повишеното кръвно налягане продължава неконтролирано, мускулите задебеляват и става по-трудно съкращението им да се преодолее без лечение. При хипертония кръвта удря вътрешната обвивка на артериите с твърде голяма сила, уврежда ги и причинява образуването на плаки по тях. Това се нарича артериосклероза или втвърдяване на артериите. Това води до стесняване на артериите и намалява притока на кръв към тъканите.
Aналогия на този процес (но не правете това, ако имате нараняване или деформация на ръката): почукайте внимателно дланта на едната ръка с другата ръка. Може да правите това в продължение на часове и да не нараните ръката си, нали? Но ако ударите ръката си силно с юмрук, ще почервенее и ще стане болезнена за по-малко от минута. Това е илюстрация как високото кръвно налягане наранява обвивката на артериите. 
Високото кръвно налягане увеличава работата на сърцето за изтласкване на кръвта през артериите. Ако не е контролирана, хипертонията ще доведе до сърдечна недостатъчност.
Хипертонията е сериозно заболяване, но лесно може да бъде предотвратено чрез ядене на здравословна храна, контролиране на теглото и упражнения. Загубата на 4.5 кг може да намали кръвното налягане така, както едно антихипертонично лекарство. Плодове, зеленчуци и нетлъсти меса образуват здравословна диета. Повечето лекари препоръчват именно здравословна диета, загуба на тегло и упражнения за всички, но те са още по-важни, когато кръвното налягане започне да се покачва. Ако настъпи хипертония, лекарствата могат да предотвратят увреждане на артериите, докато кръвното налягане се нормализира с диета и упражнения. Посещавайте редовно личния си лекар за проверяване на кръвното налягане. Ако е необходимо, той ще ви даде съвет и/или лекарство, което е подходящо за вашия случай.
Високото кръвно налягане е лечимо заболяване. Това е добра новина за всеки, който има такова или има семейна история за повишено кръвно налягане. Същото важи и за духовния живот на човека. Ако не знаете кой е Исус и какво е направил за вас, това може да се промени. Лесно е да научите повече и да получите всичките благословения, които Той има за вас. Исус не е само за тези, които от детството си са научили за Него. Никой не е толкова лош, че Бог да не може да го промени. “Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.” Това чудесно обещание е в  евангелието от Йоан, глава 3, стих 16. За повече информация за Исус и какво Той направи за теб, вижте нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7