Ето как фибрите ще ти помогнат да се справиш със стреса и напрежението

Начална страница | Интересно | Здраве | Ето как фибрите ще ти помогнат да се справиш със стреса и напрежението

Стреса и напрежението са доста срещани проблеми в ежедневието ни. Някои хора прибягват дори до хапчета, за да се справят с напрежението, но има много други начини. Има някои храни, които можете да приемате и те ще намалят стреса. Това са храните , богати на фибри. Стресът е състояние, което може да навреди сериозно на здравто ни и мозъчнта дейност. През последните години се направиха много проучвания относно връзката между бактериите в червата и психическото ни състояние. Учените твърдят, че има връзка между тях и когато приемаме храни, които са богати на фибри, намаляваме ефектна на стреса в червата и поведението ни. Ето как:
Как влияе стреса на червата ни?
Стреса и напрежението правят бариерата от вътрешната страна на червата по-малко ефективна и слаба. Неусвоените хранителни частици, бактерии и други микроорганизми преминават през нея и предизвикват постоянни възпалителни процеси в организма ни.Това влияе зле на здравословното ни състояние и предизвиква стрес и напрежение.
Какво представляват късоверижните мастни киселини и как могат да предотвратят тази пропускливост?
Това са бактерии, които естествено населяват червата ни и са основен източник на хранителни вещества в тази част на тялото. Храните, които са богати на фибри стимулират производството на тези полезни мастни киселини. Трябва да приемате повече овесени ядки, малини, моркови, чушки, ленено семе, леща, боб, зелен грах, къпини, круши, авокадо, пълнозърнеста паста, нахут, ябълки, бадеми, пуканки, пънозърнест хляб, порокали. Това са храните, които са най-богати на фибри и е желателно да ги приемате ежедневно. Разработват се редица диетични режими, които да поддържат тези бактерии и те ще могат да се използват за терапия на стресови разстройства.
При стрес обикновено приемаме калорични храни, които дават отражение и върху килограмите. Късовернижните мастни киселини обаче не са калорични и няма да качите излишни килограми заради приема им. Учените продължават да правят проучвания, свързани с връзката между стреса, напрежението и храните , които приемаме. Проучванията все още продължават, но вече става ясно, че храните, богати на фибри,намаляват стреса. Интересно е и се очаква да разберем до каква степен тези храни са способни да ни помогнат да се справим със стреса.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7