Най-добрият начин за предпазване от инфекции

Начална страница | Интересно | Здраве | Най-добрият начин за предпазване от инфекции
image

Има много нови открития в съвременната медицина, но нови антибиотици не са част от тях. Поради това, предпазването от инфекции стана по-важно от всякога. Правилното миене на ръцете е най-добрият начин за предпазване от заразяване или разпространяване на инфекция. Бързото изплакване с вода не е достатъчно. Правилното миене на ръцете е съществено, а повечето хора не го правят.
Не е тайна, че посредством ръцете разнасяме много микроби и не само тези, които причиняват кожни инфекции или гастроентерит. Ние кашляме в ръцете си, пипаме пари, компютри и копчетата на асансьора, ръкуваме се, държим се за парапета на стълбите, докосваме седалката на тоалетната и крановете на мивката, пипаме лицето си, избираме плодове и зеленчуци в магазина, отново пипаме лицето си, и тогава за половин секунда изплакваме ръцете си, което може да даде на микробите точно възможността, от която се нуждаят, за да  се разпространят.
Правилното миене на ръцете включва измиване на всяка част включително разстоянието между пръстите и кожичките. Изследване е установило, че по ноктите и върха на пръстите се срещат най-много микроорганизми. Пръстени и други бижута също могат да бъдат резервоар за микроби. Не разчитайте на санитарните препарати на алкохолна основа, защото те не убиват бактерията, която причинява псевдомембранозния колит, една сериозна гастроинтестинална инфекция.
Изсушаването на ръцете е точно толкова важно, защото влажните ръце носят петстотин пъти повече болестотворни микроорганизми от сухите ръце! Едно проучване е установило, че около една трета от хората, които мият ръцете си, не ги изсушават. Използването на влажна кърпа може да зарази измитите ръце. Най-смайващата новина е, че използването на сешоар в действителност води до значително увеличаване броя на микробите по ръцете, сравнено с количеството преди измиването им! Най-добрият начин за изсушаване на ръцете е с хартиени салфетки.
След ръкуване с някого, който е бил наскоро в тоалетната и не си е измил ръцете, има 33 % възможност да получите някои от фекалните бактерии в устата си след няколко часа. Ако мислите, че е рядкост някой да не измие ръцете си след ползване на тоалетната, размислете отново. В едно проучване, почти половината от изследваните не са измили ръцете си, ако са били сами; това е пет пъти повече от тези, които са били в тоалетната с други хора наоколо. Правилното миене на ръцете отнема по-малко от минута – време, което си струва да се инвестира!
Трудно е да си представим всичките микроби върху ръцете ни, понеже не можем да ги видим. В продължение на стотици години, хората са правели неща, които са разпространявали заболявания, защото не са можели да си представят, че кашлянето или кихането или не измиването на ръцете след ползване на тоалетната разпространява нещо, което причинява заболявания. Някои хора осъзнали, че има връзка между нечистотията и болестта, като хора които се разболяват от холера, когато пият от определен кладенец, или чумата е по-тежка в градове с пристанище.
Лекарите не винаги са разбирали какво е довело до инфекцията. В 19-ти век, докторите са носели най-мръсните си дрехи за операции или израждане на бебета, защото са знаели, че ще попадне кръв по дрехите им, когато извършват някои медицински процедури. (В исторически план, много повече жени, които раждали в болници през 19 век умирали от инфекции след раждането в сравнение с тези, които раждали у дома). Все пак, лекари и учени като Луи Пастьор имали затруднения да убедят даже лекарите, че те разпространяват повече инфекции, отколкото лекуват. Появата на микроскопа помогнала на всички да разберат истината за микробите.
Също така е трудно да си представим, че Бог съществува и ни обича, защото не можем да Го видим. Както учените в 19-ти век, много хора осъзнават, че този свят не би могъл да бъде резултат на експлозия. Такива катастрофи водят до хаос, а не до чудната сложност на човешкия мозък, на едно цвете или на човека, който е способен да ходи, да говори и да се смее.
Но даже тези чудесни неща не ни казват цялата история. Цялата история за Бога се намира в Неговото Слово – Библията. Тя ни дава много информация за това Кой е Бог и какво е направил за нас, за да можем да живеем с Него вечно в небето. Бог напълно разбираем ли е в Библията? Не, в Неговото слово, Библията, Бог ни дава само информация, достатъчна да повярваме в Него и да Му се доверим. Това е достатъчно засега. Когато отидем в небето, чрез вяра в Исус, ще Го познаваме, както познаваме най-близките членове на нашето семейство и приятелите ни.
Както ап. Павел казва в 1 Коринт. 13:12 „Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и сам съм бил напълно познат.”
Библията толкова трудна ли е за вас за разбиране, както един научен труд по микробиология? Има чудесни помагала за изучаване като Библейски коментари и размисли предназначени да помогнат на всеки да стигне до пълно разбиране на Бога и Неговото желание да спаси хората и да ги обича за цялата вечност. За повече духовни помагала, вижте нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7