Антиоксидантите – биохимични спасители на живота

Начална страница | Интересно | Здраве | Антиоксидантите – биохимични спасители на живота
image

В продължение на много години, науката за храненето се фокусираше върху заболявания причинени от липсата на хранителни вещества - като белтъчини или на микроелементи, например, желязо. Съвременни изследвания показаха, че има много други съставки в храната, особено антиоксиданти, които са точно толкова съществени за предотвратяване на заболяванията, които отслабват организма или убиват повечето хора. Много химически вещества действат като антиоксиданти, включително витамините A, C и E. Но има и много други съставки, които действат подобно на тях.
Защо антиоксидантите са такива ключови компоненти за предотвратяване на заболявания? Защото нашите тела непрекъснато произвеждат нестабилни съединения в процеса на нормалното функциониране. Един такъв важен процес е производството на клетъчна енергия. При него се създават свободни от кислород радикали, изключително нестабилни съединения, които нанасят множество вреди. Антиоксидантите дезактивират тези вредни съединения. И затова те спасяват живота.
Тялото обикновено произвежда достатъчно антиоксиданти, но има ситуации когато производството на свободните от кислород радикали е увеличено и продукцията на антиоксиданти е недостатъчна. Един такъв случай е хроничното възпаление. Възпалението е защитна реакция на тялото към нещо, което е считано за заплаха. То може да бъде предизвикано от микроби попаднали в тъканите или от химикал, като въглероден тетрахлорид, или нездравословни храни като захар, а също и от цигарен дим. Тази възпалителна реакция може да помогне да се елиминира чуждото вещество, но в процеса се увеличава производството на свободни от кислород радикали. Ако възпалението бъде отстранено бързо, не е вероятно да има трайно увреждане. Но ако причината за възпалението не бъде премахната или избегната, като например години на тютюнопушене, възпалителният процес продължава и дълготрайното повишаване на свободните радикали уврежда тъканите и може да причини заболявания.
Добрата новина е, че антиоксиданти могат също така да се консумират (да се приемат с храната) и да се покачва нивото им в тялото. Ето защо вероятно сте чели много за ядене на плодове, ядки, зеленчуци, пълнозърнести и други здравословни храни. Различните храни съдържат разнородни видове антиоксиданти и колкото по-голямо е разнообразието на храните, които консумираме, толкова по-голям е броят на наличните антиоксиданти и е по-вероятно да бъдете предпазени от по-широк спектър от заболявания. Яденето на различни по цвят плодове и зеленчуци е един от начините да се спомогне за това. Например, жълтите и оранжеви зеленчуци и плодове са богати на каротеноиди. А каротеноидите, като бета-каротена, действат като антиоксиданти.
По-голямата консумация на плодове е била свързана с намаляването на честота на рака, а редовният им прием – конкретно, с по-малката честота на гастроинтестинален рак. За зеленчуците е установено, че осигуряват защита от коронарна артериална болест и инсулт.
Трябва да се отбележи, че сготвените зеленчуци предлагат по-малко ползи от суровите. Също така, плодовите сокове не са така полезни както целите плодове, отчасти защото фибрите в плода забавят отделянето на захар в кръвния поток. Пестицидите при много от продуктите ги правят по-малко здравословни. Ако цената не е проблем, придържайте се към биопродуктите от тези плодове и зеленчуци, при които е най-вероятно да са приложени най-малко пестициди: ябълки, ягоди, нектарини, праскови, целина, грозде, череши, спанак, домати, чери домати, чушки и краставици.
Увреждането от свободните от кислород радикали е основна заплаха за здравето. То е било свързано с възникването на заболявания - от сърдечно-съдови до неврологични болести като Алцхаймер, някои кожни и имунни заболявания, до няколко вида рак. Но антиоксидантите са много в различните здравословни храни като зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове.
Като здравен работник, винаги съм се учудвала, че пациентите не се интересуват толкова от храни, които съдържат антиоксиданти, предотвратяващи редица заболявания, които не изискват рецепта и нямат странични ефекти. Като вярваща, съм учудена, че повече хора не се интересуват от душевен мир, истинска радост и истинска надежда, които вярата в Исус ни дава. Знаете ли, че Божието Слово е лесно достъпно като богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци? Псалом 119, стих 105 гласи „Твоето слово е светилник за нозете ми, светлина на пътеката ми.“ За повече информация за Исус и какво Той направи за теб, вижте нашия уебсайт:   www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


 

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7