Създадени, за да се движим

Начална страница | Интересно | Здраве | Създадени, за да се движим
image

Би било невъзможно да преувеличим ползите от физическите упражнения. Има ползи за хора от всички възрасти и ситуации, въпреки че колкото повече време човек отделя за физическа активност и колкото по-голяма е интензивността на упражненията, обикновено по-големи ще бъдат ползите. Различните видове упражнения имат различни ефекти, но това е извън обхвата на тази статия. Центърът за контрол на заболяванията препоръчва 150 минути седмично (21 минути на ден) физическа активност с умерен интензитет.
Редовните физически упражнения са от изключителна полза даже за децата, което води до по-добра функция на костите и мускулите и на сърцето и белия дроб, по-добро кръвно налягане и по-малко депресия. Заседналите деца е по-вероятно да станат възрастни със заседнал начин на живот и това е предпоставка за бъдещо сърдечно-съдово заболяване и 2-ри тип диабет (Downs, A., 2005).
Хората над 60-годишна възраст са особено предразположени да бъдат обездвижени и това допринася за развитие на коронарно артериално заболяване, някои видове рак като този на дебелото черво и рак на гърдата, затлъстяване, намалена мускулна маса, инсулти, проблеми с кръвообращението и слабост. Някои от тези проблеми създават възможност за падания и с това застрашават независимия живот на възрастните хора. Но редовната физическа активност може да помогне за намаляване на депресията, тревожността, сърдечната недостатъчност и риска от инсулти. Тя също поддържа добрия сън и способността за мислене. Множествени проучвания установяват, че възрастни които редовно танцуват поне 45 минути седмично имат по-голяма подвижност, стабилност на позата, мускулна сила, издръжливост, време на реагиране и познавателни способности в сравнение с тези, които са обездвижени (Hwang, P., and Braun, K., 2015).
В чудесната книга на д-р Robert Lustig за здравословното хранене и здравословния начин на живот, той пише “Упражнението е единственото най-добро нещо, което може да направиш за себе си." Той добавя към списъка на ползите от физическите упражнения увеличената мускулна маса. Даже по време на покой, един фунт (=453,6 г) мускули изгарят 35 калории на ден, а един фунт мазнини само 2 калории. Така даже да не водят до загуба на тегло или намаляване на индекса на телесната маса, физическите упражнения допринасят за загубата на тлъстини. Dr Lustig добавя, че редовната физическа активност подобрява чувствителността към инсулина, т.е. подпомага мускулните, мастните и чернодробни клетки да реагират на инсулина така, че да вкарва глюкозата в клетките и да я изкарва от кръвоносните съдове (Lustig, 2013). Това е много важно, защото 2-ри тип диабет се характеризира с инсулинова резистентност.
Едно голямо проучване разкрива важния факт, че редовната физическа активност е по-ефективна в предотвратяване на сърдечното заболяване, от това да си с нормално телесно тегло. Също така, физическите упражнения намаляват негативните ефекти от стреса. Кортизолът се покачва по време на физически упражнения, но спада след като активността спре и остава нисък много часове след завършване на усилието. Физическите упражнения също покачват хормона ендорфин, който ни кара да „се чувстваме добре“. Прекомерната физическа активност може да причини някои здравни проблеми, но малко хора се упражняват за повече от час на ден, така че това няма да бъде обсъждано тук.
Но още един ключов въпрос: ползите от физическите упражнения няма да се запазят, ако активността не продължава. Ето защо физическата активност трябва да бъде част от ежедневния живот на човека, за да изпитаме всички положителни ефекти.
От 2000 г. се знае, че физическите упражнения допринасят полза за здравето. Едно доказателство за това е писмото на апостол Павел към Тимотей:  “Защото телесното обучение е за малко полезно; а благочестието е за всичко полезно, понеже има в себе си обещанието и за сегашния и за бъдещия живот.” 1 Тимотей 4 стих 8.
Скъпи читателю, надявам се тази статия да те подтикне да правиш физически упражнения всеки ден, но, още по-важно, да търсиш духовно обучение за себе си и за своето семейство. Физическата активност ти помага само докато си жив, но вярата в Исус ти носи полза сега и през вечността. Каква по-добра употреба за времето ти?
За повече духовни напътствия, виж нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7