Мелатонин – необходим е и за други неща, освен за сън

Начална страница | Интересно | Здраве | Мелатонин – необходим е и за други неща, освен за сън
image

Мелатонинът, хормон произвеждан в мозъка, дълго време е бил известен със способността си да предизвиква сънливост. Производството на мелатонин започва вечер с намаляването на слънчевата светлина. Един и половина до два часа по-късно, човек започва да се чувства сънлив. Хормонът има и други положителни качества. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и помага на имунната система да функционира правилно.
Много бели кръвни клетки имат рецептори за мелатонин и когато не е налице достатъчно количество от него, тези бели кръвни клетки не функционират добре. Мелатонинът изглежда, че подтиква раковите клетки към загиване и намалява образуването на кръвоносни съдове в тумора, като по този начин уврежда раковия растеж, ако не и преживяемостта му. Той може да намали също страничните ефекти от химиотерапия и облъчване.
При здрави възрастни, секрецията на мелатонин е най-висока между 2 и 4 ч. сутринта при средно ниво 60 pg/ml, като постепенно намалява до по-малко от 10 pg/ml през деня.Производството на мелатонин намалява при по-възрастни индивиди.
Моделът на мелатонинова секреция също се променя с възрастта, като обикновено се секретира по-късно през нощта и нивото остава високо до след обяда. По-възрастните хора може да се възползват от добавки с мелатонин, но се препоръчва да използват само препарати с бързо освобождаване. Съветът към бременните жени е да не взимат добавки с мелатонин. Съветвайте се с вашия личен лекар преди да приемат каквито и да е хранителни добавки или лекарства, които се продават без рецепта.
Даването на добавка с мелатонин може да подобри качеството на съня и да съкрати времето между лягането в леглото и заспиването.
Екзогенният мелатонин (този, който не се образува в тялото, а се приема под форма на таблетки), се абсорбира бързо. Най-високите нива се достигат един до два и половина часа по-късно. Понеже мелатонинът има време на полуразграждане само 12 до 48 минути, тази добавка скоро се изчиства от тялото и не предизвиква сънливост на следващия ден, ако е приет вечерта. Не всяко сънотворно лекарство може да има такива претенции.
Пиенето на напиткис кофеин, светлини и електронни устройства могат да пречат на нормалното производство на мелатонин. Като се отчитат многото нужни роли на мелатонина и съня, важно е да се поддържа производството на мелатонин.
За да подпомогнете тялото си да образува мелатонин, поддържайте редовен режим на сън, опитвайте се да спите само в тъмна стая, избягвайте ярки светлини (включително компютри, клетъчни телефони и смартфони) поне 2 до 3 часа преди лягане и използвайте плътни завеси в спалнята си, ако спалнята ви е близо до източник на външно нощно осветление. Следните храни могат също така да подкрепят производството на мелатонин: череши, портокали, грейпфрут, банани, домати, царевица, овес и ечемик.
Сънят и почивката са съществени за доброто здраве. Спокойствието на ума също е важно за физическото и умствено здраве. За разлика от мелатонина, който може да се образува в тялото или да бъде взет като добавка, хората не могат да намерят мир или надежда в себе си. Истинският мир идва само от Бога. В Евангелието от Йоан, 14 глава, стих 27, Исус казва „Мир ви оставям, Моя мир ви давам. Аз не ви давам, както светът дава. Да не се смущава сърцето ви, нито да се бои.“ В евангелието от Матей, глава 11, стих 28 и 29, Исус обещава почивка за душите ни, когато дойдем при Него за помощ. Това е обещание, което никой и никакъв продукт не може да надмине! За повече духовна помощ, вижте нашия сайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7