Слънцето умее да лекува, но и вреди

Начална страница | Интересно | Здраве | Слънцето умее да лекува, но и вреди
image

Организмът ни има нужда от слънчеви лъчи и не бива да се лишаваме  напълно от тях. Кожата ни си доставя количество витамин D, като го събира от слънчевите лъчи. Витамин D е изключително необходим за костната обмяна на организма ни. Но трябва да знаем, че само за 15 минути галени от лъчите на слънцето, ние получаваме необходимата доза витамин за целия ден. Слънчевите лъчи имат свойството да засилват имунната ни система, а също и защитната система на организма. Ако имате ставни проблеми излагането на слънце е много полезно.
Модната икона Коко Шанел, превърна слънчевия загар във върховен шик, който и до ден днешен е на почит, но в момента трябва да сме много предпазливи с излагането на слънце. Ултравиолетовите лъчи увреждат генетичната информация на ДНК на клетката в кожата ни. Това води до рак на кожата. А  всъщност хубавия тен, на който ние се радваме, е защитна мярка на кожата, това са зрънца меланин, които клетките на кожата поставят като чадър над ядрата си, за да ги защитят от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. След 40-годишна възраст кожата изтънява и става още по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.
 Трябва да имаме правилен подход към слънце-защитата. Има един мит, че слънцето не е вредно до 10 часа, това не е така - ултравиолетовите лъчи винаги достигат до земята (дори при облачно време). Със издигане на слънцето високо в небето става още по-топло и за това е по-добре да се излагаме на слънце в по-ранни часове или по-късно след обяд.
-    Тенът ни трябва да се образува бавно.
-    По-светлата кожа дава по-голяма чувствителност към слънчевото въздействие.
-    Използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор.
Минава доста време, около 10 години при системно излагане на слънчево въздействие - преди пораженията, нанесени от слънцето да станат видими по кожата - по-малки или по-големи бръчки.
Редовната употреба на слънцезащитни филтри с най-малко фактор 15 ще спомогнат за предпазването на кожата от дълготрайни вреди, които нанася слънцето. Много  важно е след слънчеви бани да се мажем с хидратиращи продукти, които успокояват и доставят влага на кожата ни.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7