Страх и тревожност

Начална страница | Интересно | Здраве | Страх и тревожност
image

Това е неприятно чувство на безпокойство, опасение, преживяване за надвиснала заплаха. Различни са сигналите които ни казват, че сме тревожни и уплашени.
Психологични: Очакване свързано с опасения, бъдещето е ограничено от безпокойства, езикът който използваме е език на страха. Човек е постоянно нащрек, има усещане за нервност и вътрешно напрежение. Понякога уплахата ни завладява внезапно, което може да ни доведе до паника.
Телесни: Мускулно напрежение (тялото ни е стегнато) не можем да се отпуснем, симптоми  като сърцебиене, задух, изпотяване, треперене на крайниците, стомашен дискомфорт, сухота в устата. Да, симптомите са такива, но за жалост всичко е в главата ни. Както се казва в разпространения израз: „на страхът очите са големи”.
Поведенчески: Безплодно суетене, затормозеност, промяна в настроението. Винаги очакваме нещо лошо да се случи. Самият страх ни въвежда в негативни мисли.
Тревожността е универсално явление. Тя е сигнал за опасност и ни поставя в готовност за борба или за отстъпление. Наличието на тревожност не означава непременно, че имаме психично разстройство. Напротив, тя мобилизира ресурса ни за справяне в различни ситуации. Подготвя ни за посрещане на трудности и премеждия. Понякога ни служи като ориентир за развоя на връзките ни с други хора.
Има моменти когато тревожността става симптом. Тогава това състояние наричаме патологична тревожност.
-    Анахронична - корените й са в преживявания свързани с миналото.
-    Фантазна - предизвикана не от реални ситуации, а от фантазни представи.
-    Стереотипна и повтаряща се.
Патологичната тревожност води до болезнени преживявания. Пристъпите на силен страх, придружени с вегетативни симптоми (световъртеж, сърцебиене, задух) се наричат пристъпи на паника. Те се проявяват за кратко, но много са мъчително и плашещо преживяване. Човек е убеден, че има телесно заболяване. Тези хипохондрични състояния са често повтараеми.
Независимо дали тревожността е нормална (която ни служи да се адаптираме към средата) или е патологична, тя винаги е сигнал за опасност. Наличието на разстройство, свързано с тевожност е знак, че не можем да се адаптираме към средата, в която сме или с две думи имаме сериозно нарушение на социалната среда. Това се е превърнало в един от главните фактори, които организират деня ни. Състоянието на тревожното разсройство ни кара да направим нещо. Има три основни подхода за терапия:
1. Първият подход е да разглеждаме тревожността като болест. В този случай лечението е насочено към овладяване на мъчителните усещания. Може да се помогне медикаментозно, психотерапия и билколечение, спорта е начин на овладяване на страха.
2. При вторият подход обръщаме повече внимание на симптомите. Терапията е насочена към корекция на погрешните поведения от самото детство. Породените страхове се коренят назад във времето.
3. Третият подход разглежда симтомите на тревожността като израз на вътрешни противоречия. Тук акцента е да си изясним кой стои под симптомите - опасения свързани със собствена реализация, невъзможност на изграждане на интимна връзка, страх от изоставяне. Ако осъзнаем вътрешните ни противоречия, неосъзнатият ни гняв, чувство за вина, ние може да се справим с тревожността.
Тревожността е сигнал, че нещо във вътрешният ни свят не е наред. Какво ще правим с този сигнал е въпрос на личен избор. Може да се опитаме да го подтиснем, като си изработим умения да го овладяваме. Но първо, трябва да открием причинно-следствената връзка, корена на тревожността. Ако имаме патологична тревожност, страх, хипохондрия, ние не можем да се самолекуваме. Нужна ни е професионална помощ. Всеки носи у себе си своите тревоги и страхове, но когато те се превърнат в патология и пречат на социалният ни живот, трябва да се вземем в ръце и да се лекуваме.
Не забравяйте, че има автотревожност, която предаваме на нашите деца.

Taня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7