Пластмасата, която пием

Начална страница | Интересно | Здраве | Пластмасата, която пием
image

Скорошно проучване на Световната здравна организация (СЗО) доказа, че в над 90% от бутилираната вода има пластмаса.
Учените, изследвали над 250 бутилки от 9 държави, споделят, че са открили пластмаса във водата от почти всяка тествана марка. В само 17 от всички 259 бутилки не са открити пластмасови частици във водата.
Новината за пластмасата във водата, която пием всекидневно, обиколи света. Тя добави нови опасения на фона на вече известните факти, че пластмасовото замърсяване става все по-голям проблем за околната среда.
Отдавна световни експерти предупреждават, че бутилираната вода не е толкова чиста, колкото си мислим. В редица държави регулациите при бутилирането са по-малки от тези за общодостъпната питейна вода. Още повече, че в много страни до 1/4 от бутилираната вода всъщност е преработена и пречистена "вода от чешмата".
Основно притеснение по отношение на бутилираната вода представлява нейната "опаковка" - пластмасовите бутилки. Принципно, те са безопасни, но нещата се променят, когато се складират дълго време при по-високи температури, или когато бутилките са изложени дори на мимолетно загряване. Тогава пластмасата започва да изпуска частици във водата.
Това е особен проблем през лятото например. Вреден е и навикът на мнозина да наливат течаща вода във вече ползвани и отворени пластмасови бутилки. А ако те са били изложени на по-високи температури преди това, "новата" вода също се замърсява.
Учените тепърва ще изследват конкретните ефекти, които има пластмасата върху човешкия организъм, но прогнозите не са добри. Експертите предполагат, че веднъж навлезли в храносмилателната система, пластмасовите частици може да преминават в тялото без да бъдат абсорбирани, точно както несмилаемата храна. Колкото по-малки са тези частици, толкова по-голям е шансът да попаднат безпрепятствено в кръвообращението и дори в клетките.
Човечеството допуска в организма си изкуствени частици от 400 000 години и днес те са основен фактор за здравословното ни състояние. Глинени частици предизвикват подокониоза при милиони африканци. Частици азбест водят до агресивна форма на рак на белите дробове. Да не говорим за замърсяването на въздуха и фините прахови частици, които трайно увреждат здравето на милиони хора по света всяка година. Така че учените имат всички основания да смятат, че пластмасата също влияе негативно на организма.
Особена потенциална опасност е това, че пластмасовите микрочастици могат да станат носители на други токсини, които да навлязат в тялото. Пластмасовите микрочастици обикновено отблъскват водата и се свързват с неразтворими токсини. Например микрочастиците могат да се свързват със съединения, съдържащи токсични метали като живак и органични замърсители като някои пестициди и химикали, наречени диоксини, за които е известно, че причиняват рак, репродуктивни и проблеми с развитието. Ако микрочастиците попаднат в тялото, тези токсини могат да се натрупват в мастните тъкани. Ето защо експертите са категорични, че изследването на този въпрос е от изключителна важност.
Мнозина считат водата от обществени водоизточници за по-сигурна алтернатива.
Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7