Любопитни факти за доматите

Начална страница | Интересно | Здраве | Любопитни факти за доматите
image

Доматите вероятно са сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в света. Според мнозина доматите всъщност са плод, но заради страхотните им вкусови качества спорът плод или зеленчук остава на заден план.

Те произхожда от Централна и Южна Америка. Любопитно е, че италианците са наложили доматите да се консумират с босилек. Това е така, защото босилекът има способността да неутрализира частично киселинността, която доматите  притежават и предизвикват при хранене.

Вижте 4 любопитни факта за доматите:

1. Ако откъснете още неузрял домат, просто го поставете до ябълки и банани. Те отделят eтилен газ (естествен хормон на растежа), който ускорява процеса на зреене.

2. Доматите имат антисептично действие. Пресният доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът в доматите са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и възпаления.

3. През XVII век във Великобритания са смятали, че доматите са отровни. Това е пордължило до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

4. Доматите са много богат източник на антиоксиданти. Тъй като основният каротиноид, органичният пигмент в доматите - ликопенът, е мастноразтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната трябва да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7