"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - Толкова ли е важен витамин D?

Толкова ли е важен витамин D?

Начална страница | Интересно | Здраве | Толкова ли е важен витамин D?
image

Напоследък често се говори за витамин D. Има много статии за него и в медицинските списания, потвърждаващи здравословните ползи от витамин D. Този важен елемент е необходим за почти всяка тъкан в тялото, затова не е учудващо, че има толкова здравни проблеми причинени от липсата му. Това е особено смущаващо, защото почти половината от всички американци са с ниски нива на витамин D. Тези, които са с по-тъмен цвят на кожата са с особено висок риск, защото имат нужда от по-продължително излагане на слънце, за да се образува витаминът.
80% до 90% от витамин D в тялото се образува при излагане на слънце. Останалото количество трябва да дойде от храната, но само някои храни са богати на него. Най-добрите източници са мазните риба, като сьомга и скумрия и яйцата (особено жълтъците им). Добавките могат да помогнат, но идеалният източник са излагането на слънце и храните. Излагането на слънце трябва да бъде когато то е високо в небето и не трябва да се излага дълго, за да не причини слънчево изгаряне. Използването на лосиони против слънце и носенето на дрехи, които покриват по-голяма част от кожата, затрудняват достатъчното излагане на необходимите ултравиолетови В (UBV) лъчи. Подсилените с витамини зърнени закуски и мляко, както и червените меса са друг източник на витамин D.
Тъй като витамин D е мастно разтворим витамин, за тялото е трудно да се освободи от излишния витамин D. Препоръчителната доза за възрастни до 71 год. е 600 IU/ден, а за тези на 71 год. и по-възрастни е 800 IU/ден. Горната граница е 4,000 IU/ден. Поговорете с вашия личен лекар каква доза на витамин D, като добавка, е добра за вас. Когато хората са с тежък дефицит, не е необичайно да бъде предписана по-висока седмична доза.
Витамин D е необходим за усвояването на калция. Той също така помага за регулирането на този минерал в тялото. Така, не е изненадващо, че  дефицитът на витамин D е свързан със слаби, даже деформирани кости у децата. Липсата на този витамин може да доведе също до гърчове и сърдечна недостатъчност. У възрастни, витамин D недостиг може да доведе до високо кръвно налягане, коронарна сърдечна болест и сърдечна недостатъчност. В едно проучване на пациенти със сърдечна недостатъчност било установено, че 87% от тях са със значителен недостиг на витамин D. При недостиг на витамин D често се среща мускулна слабост, затова не е учудващо, че при липса на витамина по-често се срещат падания и счупвания.
 От дълго време се знае, че витамин D е необходим за много от клетките на имунната система и тези, които имат недостиг на витамина, имат много по-голям риск да развият автоимунни заболявания като тип 1 (ювенилен) диабет, както и множествена склероза. В една страна в северна Европа започнали да дават на кърмачетата витамин D всеки ден през първата им година и след двадесет години, честотата на тип 1 диабет паднала с 80%! Съвременни изследвания показват връзка между липсата на витамин D и тип 2 (възрастен) диабет. Имунната система е в състояние по-добре да се бори с инфекциите, ако нивото на витамин D в кръвта е нормално.
Честотата на депресия и деменция е също по-висока у тези, които са с недостиг на витамин D. Засега няма толкова силна връзка между липсата на витамина и рак, но изследвания предполагат, че хората с метастазирал рак на дебелото черво може да имат по-голяма продължителност на живота, ако поддържат задоволителни нива на витамин D.  
Установено е, че някои лекарства са свързани с дефицит на витамин D. Досега не са разкрити следните: метформин за 2-ри тип диабет, бримковите диуретици като фуроземид и спиронолактон, дигоксин, варфарин, АСЕ инхибитори като лизиноприл и SSRI антидепресанти като сетралин. Поговорете с вашия личен лекар, ако взимате някое от тези лекарства и попитайте дали е необходима добавка на витамин D. Тези, които трябва да избягват излагане на слънце, трябва да се допитат и за това.
За да избегнем липсата на витамин  D, трябва често да се излагаме на слънце. Един добър тен няма да бъде достатъчен за месеци или даже години. Същото е и с нашия духовен живот. Всеки има нужда често да слуша и чете Божието Слово. Така както излагането на слънце и приемането на храни богати на витамин D изисква постоянни усилия, така трябва да се молим всеки ден и да изучаваме Библията, която е Божието Слово към нас. Така както витамин D има много ползи, така е и с редовната молитва и изучаване на Библията. В глава 2 на Деяния на апостолите, стихове 46 и 47, Лука пише за членовете на ранната църква, които продължават да растат във вярата си. Посетете нашия уебсайт за източници, които да ви помогнат да растете във вярата:www.helpinghandsbulgaria.net
Helping Hands Eastern European Ministries


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7