Точно колко полезни са чесъна, лука и праза?

Начална страница | Интересно | Здраве | Точно колко полезни са чесъна, лука и праза?
image

Съществуват много по-хубави и по-вкусни храни от лука, чесъна и праза, но дали те доставят хранителните вещества така добре както тези  от фамилията на кореновите зеленчуци? При наличието на 1200 различни видове лук по света, смятам, че това не е малка фамилия.
Различните видове лук са особено ценени поради съдържанието на кверцетин. Това е един мощен антиоксидант, който пречи на вредни съставки да причиняват своето увреждащо действие върху човешките клетки. Ето защо те помагат на нашето тяло да се бори срещу рака. Установено е, че кверцетинът е полезен и за намаляване на алергичните симптоми. Видовете лук съдържат и други хранителни вещества като витамин С, В6, калий и манган.
Проучване е установило също така, че лукът може да облекчи симптомите при инфекции на горните дихателни пътища. Намаляване риска от остеопороза е друга възможна полза от лука. Ако силната миризма на лука е причина да го използвате по-малко, тогава ще се чувствате облекчени да знаете, че готвенето не повлиява на съдържанието на флавоноид (включващ кверцетин) или фенол в тези чудесни зеленчуци.
Празът е родственик на лука и също е чудесен. Той е богат на флавоноидите кверцетин и кемпферол, което го прави добро антиоксидантно допълнение към диетата. Празът е богат също така на витамин С и К, както и манган.
Чесънът е просто суперзвезда. Той също е богат на манган и е добър източник на витамин С и витамин В6. Също съдържа фитохимикали (химикали, които се срещат в растенията) и някои от полезните му качества не се проявяват, докато чесънът не се смачка и се остави да постои десет минути преди да се яде. Чесънът има също така силни антимикробни свойства, като убива бактерии, вируси и даже гъбички и паразити! Неговият противовъзпалителен ефект го прави потенциално помощно средство при лечение на астма и алергии. И като че ли това не е достатъчно, той може да понижава кръвното налягане и да намалява образуването на кръвни съсиреци.
Всички тези три коренови зеленчуци са били свързани също така с понижаването на холестерола. Ако прибавите това към витамините, които съдържат и тяхното много ниско съдържание на калории, сигурно те ще започнат да изглеждат много красиви. Ако обичате градинарството и трите вида зеленчуци са много лесни за отглеждане. Наслаждавайте се на тези бели корени и добавяйте редовно и трите към диетата си.
Червеният лук, празият лук и чесанът не са особенно привлекателни зеленчуци, но ако вземете предвид хранителните вещества, които съдържат и здравословните им облаги, външният им вид е без значение.
Повечето хора не обръщат внимание на външния вид на тези храни. За съжаление в нашето съвременно общество, често на хората се гледа в презрение, ако не за привлекателни, интелегентни или богати.
Какво щеше да стане, ако някой можеше да направи анализ на вътрешния човек? Как щеше да погледнем на всеки човек, ако можеше да измерим качества катo благост, радост, любов, мир, вярност, себеубоздание, и кротост?
Това са някои от характерните черти, които християните придобиват по време на израстването им във вярата. Свети Павел разпозна тези качества във вярващите, с които работеше в Солун. Очевидно е, че той бе изпълнен с радост и задоволство, когато написа това послание до новото паство. В първата глава от Първото Послание до Солунците, стихове 2 и 3, той пише: “Всякога благодарим на Бога за всички ви и ви споменаваме в молитвите си, като си спомняме непрестанно пред нашия Бог и Отец, вашата работа с вяра и труд, любов и твърда надежда в нашия Господ Исус Христос.” От този пасаж е очевидно, че солунците бяха прелестни отвътре. Проверете нашия интернетен сайт, www.helpinghandsbulgaria.net, за да откриете начини за разкрасяване на вътрешния ви човек.

Helping Hands Eastern European Ministries


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7