Депресията е свързана с намалени нива на аминокиселините в кръвта

Начална страница | Интересно | Здраве | Депресията е свързана с намалени нива на аминокиселините в кръвта
image

Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ.
Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.
Организмът използва аминокиселината аргинин, за да произведе азотен оксид, който е медиатор за нервната система и имунната защита и играе роля за регулиране дейността на сърдечносъдовата система.
Намалените нива на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови болести.
"Възможно е предизвиканите от депресията възпалителни реакции да понижат нивата на аргинин - заяви ръководителят на изследването Тони Али-Систо.
Това може да доведе до недостатъчно за нервната система и кръвообращението производство на азотен оксид. Все пак не знаем какви са причините за намалените нива на аргинин у хората с депресия, допълва още Али-Систо.
Били проучени три аминокиселини:
Аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за изследване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин от серума. Тези данни били използвани, за да се изследва нивото на аргинин в кръвта.
Не била открита значима разлика между концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин в двете групи.
Били изследвани също кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.
"Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания", отбеляза Али-Систо.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7