Този зеленчук ще намали глада ви

Начална страница | Интересно | Здраве | Този зеленчук ще намали глада ви
image

Консумирането на екстракт от спанак намалява желанието за храна и натрапчивото чувство за глад до 95%, твърдят учени.

Това се дължи на тилакоидите в спанака, които освобождават хормоните, които потискат апетита.

Направено било изследване на хора с наднормено тегло. Те приемали плацебо или екстракт от спанак в случаен ред за една седмица. Нивата на кръвната глюкоза и липидите били измервани преди закуска. Четири часа по-късно участниците приемали 5 грама от екстракта и стандартен обяд. Резултатите показали, че екстрактът от спанак е увеличил ситостта на хората до над два часа в сравнение с плацебо.
Тилакоидите в спанака намаляват желанието за сладки храни при жени с наднормено тегло, показва друго изследване. Участничките в него взимали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска в продължение на 3 месеца. Резултатите показали намаляване на глада за сладки храни до 95%.

За хората, които приемали екстракт от спанак, е било много по-лесно да се придържат към три хранения на ден, без да изпитват натрапчиво желание за храна в промеждутъците.

Според проф. Шарлот Ерлансон-Албертсон, една от авторките на изследването, тилакоидите забавят храносмилането, с което създават чувство на ситост. “ Можем да се придържаме към нормалното си хранене, без закуски и ненужни храни като сладкиши, чипсове и други подобни“, смята тя.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7