"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - Притеснителна връзка между рака и холестерола

Притеснителна връзка между рака и холестерола

Начална страница | Интересно | Здраве | Притеснителна връзка между рака и холестерола
image

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установили, че повешеният холестерол в тялото може да ускори развитието на рак на дебелото черво повече от 100 пъти, съобщава порталът Science Alert.
Изследователите провели опити с лабораторни мишки, разделяйки ги на две групи. Едната от тях била поставена на диета с високо съдържание на холестерол. На другата група специалистите "изключили" ензима Lpcat3 - блокирането му води до повишаване на холестерола.
В резултат при всички гризачи се наблюдавало активно деление на стволови клетки, поради което тъканите на дебелото им черво се разширяват и самото то се удължава. Всичко това води до ускорено образуване на ракови тумори в дебелото черво.
"Установихме, че холестеролът влияе на растежа на стволови клетки в червата, което от своя страна повишава скоростта на образуване на тумори повече от 100 пъти", казва ръководителят на изследването д-р Питър Тонтънъз.
Сега учените трябва да разберат дали съществува връзка между повишения холестерол и други видове рак, допълва БГНЕС.
Храните, богати на наситени мазнини, трансмазнини и някои видове въглехидрати, могат да повишат нивата на холестерола в организма, се отбелязва в статията. Във връзка с това много експерти препоръчват намаляване на консумацията на червено месо и млечни продукти.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7