Зелената салата подмладява мозъка

Начална страница | Интересно | Здраве | Зелената салата подмладява мозъка
image

Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.
Всеизвестно е, че сред най-добрите за мозъка храни са мазните риби като сьомга и скумрия.
Според авторите на настоящото изследване от Медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго към списъка с полезни продукти могат да се прибавят марулята и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.
В изследването си, обхванало 960 души, специалистите установили, че редовната консумация на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.
Направените тестове са показали, че индивидите, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни.
Изследователите са установили, че показаните от любителите на салата резултати съответстват на тези на хора, които са с 11 години по-млади.
Специалистите приписват благоприятния ефект главно на съдържащия се в зелените листни зеленчуци витамин К, който особено ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности.
Новото изследване е поредното в подкрепа на идеята, че здравословното хранене играе ключова роля за подобряване на мозъчните функции и съответно за предпазване от деменция, отбелязват авторите му.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7