Резистентност към антибиотици – eдна истинска опасност

Начална страница | Интересно | Здраве | Резистентност към антибиотици – eдна истинска опасност
image

Появата на бактерии, които са резистентни на различни антибиотици, е считана за огромна заплаха за общественото здраве. Тази преценка е базирана на статия в Health and Human Services и друга в Седмични отчети за заболеваемостта и смъртността на Центровете за контрол на заболяванията. Последната статия „Принципи на антибиотично лечение за приходящите болни“ от Г. Санчес и др. (MMWR от 11-ти ноември 2016, Vol. 65, number 6), е написана за лекари, но посланието е приложимо за всеки.
Всички ние сме заинтересовани страни при употребата на антибиотици. Лекарите може да са изкушени да дават рецепта за ненужен антибиотичен курс понеже бързат или правят усилие да задоволят пациентите. Много по-лесно е да се направи това, отколкото да се отдели време в обяснения защо един антибиотик не е необходим и да се предпишат други неща, които могат да ускорят възстановяването от вирусна инфекция и да помогнат на пациента да се почувства по-добре.
Пациентите насърчават неподходящата употреба на антибиотици, когато посещават лекар при простуда или алергии, въобразявайки си, че антибиотици ще помогнат. Освен това, ако този който дава рецептата откаже предписването на желания антибиотик, то пациентът често пренебрегва опита и научно обоснованото решение на лекуващия и да продължава да настоява, докато не получи исканото.
Свръхупотребата на антибиотици може да не изглежда толкова голяма работа, но изследванията и статистиката показват, че всъщност крие голяма вреда. Бактерии, които са резистентни към много антибиотици допринасят за хиляди ненужни смъртни случаи всяка година. Те са отговорни също така за милиони инфекции.Въпреки че антибиотиците може да бъдат животоспасяващи, неподходящото им предписване и употреба е основната причина да съществуват бактерии причиняващи различни заболявания, които не биват унищожавани от антибиотиците или не спират нарастването на броя им.
Бактериите се възпроизвеждат толкова бързо, затова не е изненадващо, че възникват мутации. Мутациите са аномалии в гените на един организъм, които се развиват поради излагане на действието на мутаген (неопределено име за всичко, което предизвиква грешка в ДНК). Обикновено мутациите не благоприятстват засегнатите клетки. Разбира се, мутациите обикновено засягат по-слаби организми.
Резистентност към антибиотици се развива, когато антибиотиците убият бактерии в тялото, но не и от мутиралите бактерии. Тези, които оцелеят, нарастват по брой, защото антибиотикът е унищожил повечето от конкурентите. Тези бактерии могат лесно да се  разпространят към други, разпространявайки своите мутирали гени, така че те ще бъдат също резистентни към същите антибиотици. Инфекциите причинени от тези супербактерии са трудни за лечение.
В списанието International Journal of Environmental Health Research статията „Разпространение на множество резистентни на антибиотици Грам-негативни бактерии върху готов за ядене бейби спанак“, от S. Walia, и др. (Vol. 23, No.2, отаприл, 2013, стр. 108-118), инфекциите причинени от патогени (микроорганизми които причиняват заболяване), намерени върху сурова прясна продукция, се увеличават. Moже би още по-тревожно е, че много от тези микроби носят гени за множествена резистентност към лекарства. Така, ако някой погълне тези патогенни  микроорганизми върху продукта, те могат да предизвикат инфекция и/или да предадат тези опасни гени на бактериите в червата. Антибиотици използвани в селското стопанство за увеличаване на добивите, се предполага, че причиняват засилване на резистентните към антибиотици организми. Има увеличаване на сериозни чревни инфекции у най-уязвимите – децата, възрастните и хората с отслабена имунна система. Антибиотици давани на животни във фермите отглеждани за месо, могат също да допринесат за резистентност към антибиотиците.
Най-добрият начин да се спре резистентността към антибиотици не е с нови антибиотици, а с внимателна и подходяща употреба на тези, с които разполагаме. В една статия от ноември 2015 в Reader’s Digest, “Кога да кажем не на предписването на антибиотици,” (препечатана от Consumer Reports on Health), хората се насърчават да не прибягват към антибиотици за вирусни инфекции като инфлуенца, настинки, остър бронхит или инфекции на синусите, когато няма сериозни симптоми. Ако някой не е сигурен какво означават „сериозни симптоми и признаци“ трябва да се обърне към своя личен лекар.
Много хора си мислят, че знаят кога им е необходим антибиотик и понякога даже точно какъв антибиотик би им помогнал. Тяхната увереност се основава на опита на приятели или член на семейството, какъв антибиотик им е подействал в миналото, или просто инстинкта им, отностно какво ще бъде от полза. Обикновено тези идеи са погрешни и независимо от лекарското мнение, пациентът може да продължи да настоява в правотата си. Понякога лекарите се отказват да продължат усилията си в убеждение на пациента, или бързат да прекратят спора, като предписват лекарсвото, което пациентът иска. Пациентът е задоволен, че е получил желаното, но в реалност лекарството може да му навреди, дори и да не е видимо.
По-същата аналогия, доста хора имат погрешни представи за Бог, какво е отношението Му към греха, и как да достигнат до рая. Техните идеи често се основават на мнението на това, което са чули или прочели някъде. В много случаи то не се базира на библията – единственото достоверно описание за имиджа на Бог и какво Той е извършил, за да ни подсигури достъп до рая. Неказависимо от това, колко е откровен човек, относно неговата вяра, или до колко е убеден, ако не е съгласен в учението на библията, неговото мнениене заслужава доверие. На днешно време библията е на разположение по всяко време, и имаме предани пастори, които разбират божието слово. Не рискувайте с важни неща като вашата вяра. Helping Hands (Грижовни Ръце) предоставя божието слово и подсигурява пояснения на различни теми от библейска гледнат очка. Посетете www.helpinghandsbulgaria.net и вижте какво Бог има за вас днес! Бог да благослови новата ви година с духовна храна, която да ви подкрепя и насочва.

Helping Hands Eastern European Ministries


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7