Зимна депресия

image

Сезонното афективно разстройство е форма на депресия, която възниква по време на един и същ сезон всяка година. Най-често се среща зимната депресия. Тя започва в края на есента и продължава до края на зимата. Много хора се чувстват потиснати и уморени през студените и мрачни дни. Много по-рядко се наблюдава сезонна депресия през пролетта и лятото.
   Причината за зимна депресия са:
-    Нарушаване на биологичния часовник - намаляването на слънчевата светлина води до нарушение в биологичния ни  ритъм на живот, нарушава се съня, настроението ни и работата на хормоните ни.
-    Понижен серотонин - допамина и серотонина се нарушават от липса на слънчева светлина, а тези два хормона регулират настроението ни.
-    Понижен мелатонин - смяната на сезона може да бъде причина за понижаване на мелатонина, който регулира ритъма на съня ни.
-    Дефицит на битамин Д - ниските нива на този витамин водят до сезонни афективни разстройства и психични заболявания.

Симптоми на зимна депресия:
-Лесна умора, раздразнителност, безпокойство, сънливост, повишен апетит към сладко, чувство на тъга. Трябва да знаем, че понякога тези симптоми могат да говорят за друго заболяване, а именно за Хипотироидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза).
За да се постави диагноза на зимна депресия, то трябва симптомите да са в продължение на две години, като повтараемост. Депресията се появява в определен сезон всяка година и също така изчезва през определен сезон. Ако имате повечето от изброените симптоми, то тогава е почти сигурно, че е възможно да сте изпаднали в състояние на сезонно афективно разстройство.
Лечение: Едни от най-добрите неща, които можем да направим за нашата зимна депресия, са – да добавим чай от коприва и много спанак в менюто си.
В 100 гр. коприва има 334 гр. калий, а той спомага за по-добър контрол над кръвното налягане, регулира съдовете и хормоните. Спанакът и копривата съдържат голямо количество желязо. Прием на чай от коприва и салата от спанак ни осигуряват желязо в кръвта, което е основно за доставяне на кислород до всички тъкани и органи.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7