Откриха неизвестен досега път за предаване на болестта на Кройцфелд-Якоб

Начална страница | Интересно | Здраве | Откриха неизвестен досега път за предаване на болестта на Кройцфелд-Якоб
image

Приони, отговорни за болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка, бяха открити в кожата на болни, което предизвика тревога, че има неизвестен досега път за предаване на болестта.
Опити с лабораторни мишки показват, че тези приони (ненормално структурирани форми на белтъците) са инфекциозни и способни да предизвикат болестта. Все пак рискът да се пренесе болестта чрез обикновен контакт между хората, изглежда слаба, тъй като стойностите на приони в епидермиса, са от хиляда до сто хиляди пъти по-слаби отколкото в мозъка. Това обясняват авторите на това изследване, което бе публикувано в Science Translational Medicine.
Учените обаче не изключват възможността смъртоносната болест с бързо развитие да може да се предаде чрез други хирургически инструменти, освен използваните за интервенции в мозъка.
Изследването е направено на базата на проби от кожата на 38 пациенти, починали от тази болест, уточнява БГНЕС.
„Нашето откритие е важно не само защото показва, че болестта може да се предаде и чрез хирургически инструменти, но и защото дава възможност за използване на материали за биопсия от кожата за по-точно диагностициране на болестта на Кройцфелд-Якоб дори и при починали пациенти. В момента диагнозата може да се постави само чрез анализ на гръбначномозъчна течност или чрез проба от мозъчна тъкан. Много често обаче потвърждаване на диагнозата може да се направи само чрез преглед на мозъка на вече починал пациент. Тази рядка болест, която има различни форми, засяга едва един човек на милион годишно по света. Болестта е много смъртоносна и около 90% от пациентите умират година след първите симптоми, които са внезапна загуба на памет, проблеми с координацията и зрението.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7