Стайните мухи се оказаха по-опасни от очакваното

Начална страница | Интересно | Здраве | Стайните мухи се оказаха по-опасни от очакваното
image

Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази, но сега се оказва, че те могат да причинят много повече вреди, отколкото се смяташе до сега. Да този извод е стигнала международна научна група. В нея са включени учени от Пенсилванския университет, от Нанянския технологичен университет, Федералния университет в Рио де Жанейро и още седем научни института.
Изследването е публикувано от списание "Scientific Reports".
Учените са анализирали микробиома на 116 вида месни и стайни мухи, уловени в Южна и в Северна Америка, както и в Евразия. Резултатите показват, че най-голям брой бактерии се намира по краката и крилата на насекомите, предаде БГНЕС.
Както се оказва стайните мухи са по-опасни – те пренасят до 351 вида опасни микроорганизми, докато месните мухи – 316.
Изводите на учените са, че мухите пренасят много по-голям брой опасни заболявания, отколкото се предполагаше по-рано. Според изследването този вид насекоми може да станат източник за разпространението на бактерията Helicobacter pylori, която се свързва с развитието на язва на стомаха и на дванадесетопръстника, с гастрита, дуодендита и дори с рака на стомаха.
Според биолозите, за науката способността на мухите да пренасят голям брой бактерии има и позитивен аспект – това помага при събирането на данни за възможни епидемии.
„Отделни мухи могат да бъдат полезни като екологични посредници, даващи информация за местата, на които са били малко преди това. Смятаме,че този многофункционален подход е подходящ за наблюдение на състоянието на околната среда и здравето на населението, както и за съдебната медицина, се казва в изследването.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7