Манията по здравословното хранене е опасна

Начална страница | Интересно | Здраве | Манията по здравословното хранене е опасна
image

Орторексията произхожда от гръцката дума „ortho”, което означава „правилен” стремеж към здравословно хранене, което прераства в истинска зависимост.
Склонност към орторексия имат жените между 30-50 години, които не харесват работата си и имат проблеми в личният си живот. При мъжете прекомерния стремеж към здравословен живот съпътства кризата на средната възраст. Тази мания разрушава социалния живот.
В нашето ежедневие ние постоянно слушаме и гледаме съвети и лекции в насока здравословно хранене, те се бълват по всички телевизии и в интернет пространството. Тази „мода” може да подхрани нов вид хранително разстройство. Това състояние си има и нова медицинска терминология „Орторексия невроза”. За първи път този термин е употребен от д-р Стивън Братман през 1997 година. Здравословното хранене може да достигне до крайности и да се превърне в болестно състояние, зад маската на добродетел.
Болестите, като анорексия и булимия настъпват след диети и вманияченост за слаба фигура, докато от манията по здравословно хранене не се отслабва. Много хора са се вкопчили в идеята да консумират скъпи, набедени за здравословни продукти, например „био” шоколад от Холандия, Дания и т.н. Това е в следствие от постоянните предупреждения, че ако не е „био” е опасен. Казват „месото е пълно с хормони”, в рибата има голямо съдържание на живак, яйцата увеличават холестерола, зеленчуците се пръскат с отровни препарати, алкохолът причинява сърдечно-съдови заболявания... В тези случаи навлиза страха, подсъзнателно мислейки колко са вредни храните, ние сами си навличаме здравословни проблеми.
Шоколадът трябва да ни доставя удоволствие, а той се превръща в източник на стрес -„Колко ли калории има?”, „Как ли ще напълнея?”… Постоянните мисли по това колко калории приемаме и колко правилно се храним, могат да ни разболеят. Храненето трябва да бъде удоволствие. Много е хубаво да се храним здравословно, но не да изграждаме мании по отношение на храната.
Едно малко парче хубав черен шоколад повишава настроението - просто не го изяждайте целия. Една чаша кафе на ден ни дава много добри оксиданти на организма, не е необходимо да пием по пет кафета на ден. Консумацията на 100 гр.сьомга, треска, скумрия на седмица ни зарежда с Омега-3 мастни киселини. Зеленчуците повишават имунитета.

Много е важно да се храним рационално и да не лишаваме организма си от нищо. В момента е много модно да се консумира „чиста” и „здравословна” храна, но когато това хранене стигне до диагнозата орторексия (хранително разстройство), вече е проблем. Много от хората отрязват от менюто си цели група храни, като животински и зърнени продукти. Ограничавайки така храненето си до „безопасни” храни, то ние достигаме до недохранване, това вече е не здравословно. Трябва да има един баланс на хранене, защото „био” храните не винаги са „био” -модата винаги залага на прихода от пари. Не консумирайте много храна под действието на емоции или в трудни моменти. Когато се ядосате, не грабвайте шоколада, а вземете плодове. Когато често си задаваме въпроса: „Какво да хапна,за да ми е по-леко и добре за организма?” е добре, защото сами се спираме от преяждане. Всичко в умерени граници е добре. Наслаждавайте се на храната, не допускайте манията по здравословно хранене да вземе превес в живота ви.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7