Лекуване на анемия – желязото не винаги е правилното лечение

Начална страница | Интересно | Здраве | Лекуване на анемия – желязото не винаги е правилното лечение
image

Въпреки че недостатъчността на желязо е най-честата причина за анемия в световен мащаб, предположението, че е налице железен дефицит и приемането на добавки с желязо може да бъде вредно. Други заболявания могат да причинят умората, слабостта, бледността, главоболието и замаяността, често срещани при желязодефицитната анемия. Има и други причини за анемия освен липсата на желязо, като дефицита на витамин В (фолиева киселина) или В12. Ако тези дефицити бъдат пропуснати, това може да причини други проблеми като постоянно увреждане на нерва от недостига на витамин В12.
Нормалните червени кръвни клетки живеят около 120 дни и след това се разрушават. Желязото от такива разрушени червени кръвни клетки се рециклира, намалявайки нуждата от желязо в диетата. У здравите хора, обикновено няма нужда от добавки с желязо. Обичайните причини за кръвозагуба са язви или продължителни или тежки менструални цикли. Тези смущения трябва да бъдат преценявани, не само за да се избегне продължаваща кръвозагуба, но също така да се прецени дали няма по-сериозен проблем, който ги причинява.
Таблетките желязо могат бързо да коригират недостатъка на желязо, но могат да причинят и запек или стомашни смущения. Много високите дози могат да накарат човек да се чувства много болен. Свръхдозата желязо е честа причина за отравяне при малки деца.
Храни богати на желязо е по-малко вероятно да предизвикат проблем. Спанак, стафиди, бобови храни и яйца са добър източник на желязо. Консумиране на такива храни с богати на витамин С храни като портокали помага за усвояването на желязото. Кафето, алкохолът и чаят намаляват усвояването на желязо. Липсата на подобрение изисква медицинска преценка. Тази статия не трябва да замества медицинската преценка от лекар.
Желязото играе жизненоважна роля при преноса на кислород до всяка клетка от тялото. По същата аналогия, без вяра в Исус Христос, никой не притежава духовен живот. Така както желязото е на наше разположение в различните видове храни, по същия начин е лесно да открием какво извърши Исус, за да ни дари живот. Библията е най-богатия източник на животодаряваща информация. На разположение са и други информационни материали, включително нашата интернет страница: www.helpinghandsbulgaria.net .

Д-р Линда Филипс
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7