Ново лекарство с обещаващи резултати в борбата със затлъстяването

Начална страница | Интересно | Здраве | Ново лекарство с обещаващи резултати в борбата със затлъстяването
image

Ново експериментално лекарство срещу затлъстяване значително намалява теглото, както и лошия холестерол. Засега наблюденията са правени върху мишки и примати със затлъстяване, но резултатите са обещаващи, се казва в публикация в Science Translational Medicine, цитирана от БГНЕС.
Лекарството действа заради уникален протеин - GDF15, които е с по-високо ниво при затлъстели гризачи и хора. Точно на тази база е създаден и новият продукт. Той представлява коктейл от протеини, с който се променят хранителните вкусове, предпочитания и навици, като резултатите при гризачите са обещаващи - те променили хранителните навици, като започнали да харесват и избират по-ниско калорични храни.
Учените са установили, че експерименталното лечение активира група нервни клетки, правещи връзка между мозъка и храносмилателната система. Все още обаче са необходими допълнителни изследвания, за да се установи клетъчния рецептор на тези протеини, за да се постигне очаквания терапевтичен потенциал.
За момента, най-ефективната процедура, водеща до загуба на тегло, е стомашният байпас. Това обаче е инвазивна и сложна процедура, която има постоянни странични ефекти върху пациентите. Засега се търси такъв метод на лечение на затлъстяването, който да е безопасен и ефективен, както и да се употребява продължително време.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7