Неподозираните лечебни свойства на смокиновото дърво.

Начална страница | Интересно | Здраве | Неподозираните лечебни свойства на смокиновото дърво.
image

В епохата на Ренесанса, рисувайки библейските персонажи на Адам и Ева, художниците са ги покривали със смокинови листа. Те са били запознати много добре с написаното в Стария Завет, че смокиновото дърво е от Рая. Това дърво има едни от най-полезните плодове и листа за нашето здраве. Смокинята е единственият плод, който съдържа Омега 6 и Омега 3 мастни киселини, които подпомагат нервната система и могат да топят излишни килограми от тялото ни. Листата на смокинята имат по-значителна полза от плодовете. При заболяване от диабет чаят от листата регулира много добре инсулина в болния. Ако пием чай от листата и ядем и малко от плода, то ще намалим увеличените си триглицириди и холестерол до нормални нива. Смокинята е много богата на фибри, а похапването на плода ни засища доста бързо и това води до вталяване на фигурата.
Още в древността траките са лекували с пресни смокинови листа. Наложени на тялото имат свойство да хидратират сухата кожа, лекуват рани, унищожават брадавици. Когато има нарушаване на пигментацията на кожата, свежите намачкани (за да пуснат сок) листа я възстановяват много бързо след натривката с тях. Проучване направено в институт в Ню Джърси в САЩ, на около 51 900 жени в постменопауза, са забелязани резултати в намаляване на 34% на риска от заболяване от рак на гърдата, само от консумиране на смокини. Плодът намалява и риска от дегенерация на зрителният нерв.
Много е важно да се знае: Зрелите смокини се съхраняват в хладилник не повече от два дни. Неузрелите плодове стоят в чиния при стайна температура, обаче не на пряка слънчева светлина. Изсушени листа от смокиня има в билковите аптеки в България. За САЩ нямам информация.
Рецепта за чай: Една супена лъжица от изсушени листа на смокиня се залива с 500 мил вряла вода, след изстиване се прецеждат и се изпива за един ден.
За хората с диабет - регулира кръвната захар, триглицериди, холестерол, проблеми с бъбреците и теглото.
Една купичка смокини (40 грама) съдържа 244 mg. калий (7% от ежедневният прием) на човек, 53 mg калций и 1,2 mg желязо.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7