Краставиците - елексир за здраве

Начална страница | Интересно | Здраве | Краставиците - елексир за здраве
image

Краставиците са едни от най-популярните зеленчуци, но освен вкусовите си качества, те притежават и редица важни за здравето свойства.
Според диетолози, пресните краставици трябва да присъстват ежедневно на трапезата, тъй като те участват активно в храносмилането и спомагат за ускоряване на метаболизма. Ето защо краставиците се препоръчват на хора, желаещи да отслабнат.
Те освежават дъха, тъй като съдържат вещества, които неутрализират действието на бактериите в устата, отговорни за неприятния дъх. Краставиците имат и свойството да потискат активността на раковите клетки в кръвта на човек. Те почистват съдовете от отложените плаки по стените им и помагат за синтеза на инсулин. Учени от Университета в Мериленд са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия (болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации), информира БГНЕС.
При участници в ново изследване, които редовно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и кимчи (пикантна солена корейска туршия) е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии. Изследователите твърдят, че пробиотиците (полезните за здравето микроорганизми) от ферментирали продукти, нормализират чревната микрофлора. Вероятно това спомага за понижаване на нивото на тревожност.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7