Липсата на витамин D повишава риска от множествена склероза при жените

Начална страница | Интересно | Здраве | Липсата на витамин D повишава риска от множествена склероза при жените
image

Жените, страдащи от недостиг на витамин D, имат 43% по-голям риск да развият множествена склероза. Това показва ново изследване на Харвардския институт за обществено здраве.
Това автоимунно заболяване поразява нервните тъкани на главния и гръбначния мозък, то обикновено се открива на възраст между 20 и 40 години, пише The Deccan Chronicle.
Заболяването е трудно да бъде открито до появата на симптомите. Вероятно изводите на учените ще доведат до разработването на нов тест за оценки на риска от множествената склероза. Специалистите добавят: за да бъде намален рискът от множествена склероза, трябва да се поддържа концентрацията на витамин D в рамките на нормата.
Между другото, определени видове бактерии в чревния тракт може да играят важна роля за напредването на болестта. Това установиха учени от Калифорнийския университет, извършили изследване със 142 души, половината от които са били болни, а другата здрави. Изследователите открили, че определен вид чревни бактерии по-често се срещат сред лицата, страдащи от множествена склероза. Те вкарали въпросните бактерии в мишки и установили, че са въздействали върху имунната система на гризачите. Тези чревни бактерии може да не са единствената причина за заболяването, но съдейки по всичко, могат да влияят върху протичането на болестта.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7