Уникална операция лекува диабет

Начална страница | Интересно | Здраве | Уникална операция лекува диабет
image

За голяма част от хората с диабет денят не започва с обилна и вкусна закуска, а с инжекция инсулин или хапчета за контрол на кръвната захар. Някои стигат до шепа лекарства за висок холестерол, високо кръвно и всички други проблеми, които заболяването често носи със себе си. Около 15-20% от засегнатите не успяват да контролират захарта с диета и лекарства, а усложненията могат да доведат до сърдечносъдови и бъбречни проблеми, слепота и дори ампутация на крайници. За болните от диабет това е огромно здравно, психологическо и финансово бреме.
Сега обаче медицината разполага с нов метод за лечение на диабет тип 2 с хирургична намеса, който вече помогна на стотици пациенти по цял свят да постигнат ремисия и да забравят за лекарствата. Сред тях има и няколко българи, които се радват на отлични резултати и твърдят, че решението да се подложат на операцията е било най-доброто в живота им, разказват експертите от Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, които съдействат на българските пациенти за връзка с лекар в чужбина, извършващ процедурата.
Още в средата на миналия век лекарите са установили, че т.нар. бариатрични операции, които се прилагат при затлъстяване, имат много положителен ефект при хора с диабет. А през 2003 г. лекар от Бразилия прави за първи път нов тип операция, която може да се прилага и при хора без затлъстяване, а само с наднормено или дори с нормално тегло. Нарича се „илеална интерпозиция“ и представлява „изместване“ на червата, при което по много по-мощен начин в сравнение с всички лекарства и инсулин се премахват щетите върху бета-клетките, които стоят в основата на захарния диабет. Операцията е лапороскопска и се извършва през 6 малки отвора, без разрез на корема.
От тогава досега операцията постепенно започва да се прилага в няколко центъра по света, отначало експериментално, но натрупаните с годините резултати са наистина впечатляващи. Д-р Турул Демирел, който прилага метода в съседна Турция, казва че в 95% от случаите медикаментозното лечение се преустановява, защото вече не е необходимо. Д-р Демирел е оперирал над 300 пациента, а през последните две години все по-често го търсят и пациенти от България, чули за възможността да се отърват от диабета. Те пътуват до Турция за около седмица. Самата операция продължава 4-5 часа. След един ден в интензивно отделение и още 4-5 дни болничен престой пациентите се изписват. Средно 3-4 дни след операцията могат да приемат нормална храна. Десетина дни по-късно могат да се върнат на работа.
Резултатите до момента са повече от обещаващи. 85% от пациентите се изписват от болницата напълно независими от инсулина. При 10% от тях медикаментозното лечение се намалява и спира в рамките на няколко месеца. При 5% от оперираните се намалява употребата на инсулин и се постига по-добър контрол на кръвната захар. 
Плюсовете на операцията са, че с нея не се предизвиква малабсорбция на хранителни вещества, както при бариатричните операции, и за разлика от тях може да се прилага и при пациенти с нормално тегло.
Операцията е подходяща за пациенти с диабет тип 2 на възраст между 18 и 70 години, при които заболяването е диагностицирано преди повече от 2 години и които не успяват да контролират добре нивото на кръвна захар със стандартното лечение. Тя не се прилага при хора с диабет тип 1 и такива, които се лекуват успешно с диета и лекарства.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7