Трябва да започнем да ядем медузи

Начална страница | Интересно | Здраве | Трябва да започнем да ядем медузи
image

Броят на медузите в Средиземноморието е достигнал толкова обезпокоително високи нива, че един морски биолог предлага нестандартно решение на проблема - да започнем да ядем медузи.
Вятърните паркове навътре в морето, както и нефтените и газовите платформи предоставят идеалната среда за развитието на медузите, сочи ново проучване на словенски и португалски учени.
Един конкретен вид - светещата медуза, е увеличила значително своята популация в Северна Европа. Именно тя, при докосване, причинява силно парене, болка и обрив.
Един от най-изтъкнатите италиански морски биолози - проф. Силвио Грецио, отдавна се опитва да направи от медузите привлекателна храна.
"Медузите ми напомнят на стриди. Когато ги опиташ, усещаш вкусът на морето. Все пак, те са 90% морска вода", обяснява той.
Заради природно соления вкус на медузите, те не се нуждаят от особено овкусяване.
В Средиземноморието за 13 години броят на медузите е нараснал с цели 400%. Според Грецио това е сериозен проблем, тъй като морските същества са агресивни, завладяват свободни морски територии и са се внедрили трайно в морската хранителна верига, пише Independent.
"Човекът трябва да стане новият хищник за медузите", заявява Грецио. За да насърчи хората да ги ядат, ученият акцентира върху полезните свойства на медузите като храна, които са богати на протеини и колаген, а ниското им съдържание на калории и мазнини ги прави много здравословни.
Грецио препоръчва медузите да се пържат и уверява, че са много вкусни.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7