Митове за здравето ни в които вярваме. Реалността е друга!

Начална страница | Интересно | Здраве | Митове за здравето ни в които вярваме. Реалността е друга!
image

Хората редовно измислят какви ли не глупости на какви ли не теми, но нито една от тях не може да се мери по чудовищност с митовете, свързани със здравето. Интернет пространството е задръстено със здравни съвети, които докарват уртикарии на всеки човек с медицинско образование,  а стотици хора у нас всеки ден бъхтят чесън, за да се предпазят от СПИН и лекуват сърдечна недостатъчност със сребърна вода.

Грандиозните глупости:
1. Хомеопатията – манна небесна
Знаете…“Недей да се тъпчеш с антибиотици, вземи нещо хомеопатично“, „Не ми се пият силни лекарства, затова взех хомеопатия, но температурата ми не пада под 40 вече четири дни, какво да правя?“, „Посещавам хомеопат от един месец и се чувствам добре. Преди това също се чувствах добре.“
Не отричаме, че хомеопатията може да има своето място в лечението на определени състояния, но тя със сигурност не е панацея и със сигурност не е удачен

2. Чесън против грип и рак
Чесънът е невероятно растение. Той е абсолютно необходим в случаите, когато искате да ядете таратор или да пържите тиквички. Установено е, че разкошният вонящ зеленчук има противоглистно и бактерицидно действие, а етеричното масло от чесън понижава артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Освен това, чесънът е супер профилактика за атеросклероза и понижава кръвната захар, което го прави подходяща добавка в диетата на диабетиците.
Но…чесънът не лекува всичко. Той е зеленчук, а не медикамент.  Чесънът не върши работа при онкозаболявания, нито умее да лекува сериозни болести.
3. Вие не сте болни, вие сте жадни
„Лъки, ти си геврек“, казваше Алф. А д-р Ф. Батманжелидж, авторът на книгата „Вие не сте болни, вие сте жадни“, ни казва, че тялото никога не е болно. Просто не е е достатъчно хидратирано. С цялото ни уважение към д-р Батман, това не е близо до истината. Пиенето на вода е важно за здравето, красотата и добрата фигура, но само по себе си то не лекува вече възникнали заболявания в организма.

4. Хората, които пият антидепресанти, са под наркоза
Антидепресантите са лекарства, които се изписват за клинични случаи на  депресия и тревожни разстройства. Разбирайте – нещо повече от „Нещо ми е сдухано днес, няма да ходя на работа“ и „Притеснявам се за детето, когато има сополи“. Тяхното приемане не променя нито характера, нито поведението на хората, които ги пият. Бонус: ксанаксът не е антидепресант. Той е бензодиазепин от съвсем различна група медикаменти. И още един бонус: вездесъщото розово хапче на име Deanxit, което се изписва най-често за промени в настроението, които са на ръба на клиничното, не е точно антидепресант, а комбинация от антидепресант и невролептик. От второто обикновено нямате нужда.
5. Почивка и позитивни емоции за перфектен и щастлив живот
Ако се разровите във Facebook групите, ще видите, че позитивните емоции масово се препоръчват за всякакви страдания. Имате сърбежи по скалпа? Мислете позитивно. Гной в гърлото? Позитивни преживявания и бяла ряпа с джинджифил. Сдобили сте се с „яка цироза“? Позитивни емоции и щипка студено пресовано масло от бял трън.
Позитивните емоции са супер и вероятно дори са достижими, ако сте на екскурзия в Малдивите през януари, но жалките напъни за позитивни преживявания в условията на нормалния живот,който никак не е лек, могат да ви докарат единствено депресия. Освен това те не лекуват. Освен ако някоя  фармацевтична корпорация не ги направи на хапче.
6. Една ябълка на ден, бягай, докторе, от мен
Масово се шири едно разбиране, че ябълката е някакъв свръхестествен плод, даден ни от доброжелателни извънземни, които искат да сме вечно живи, и че консумирането й под всякакви форми всеки ден ще ни предпази от всичко лошо, което може да ни се случи. Ябълката съдържа антиоксиданти и е богата на фибри, като това са полезни свойства, но яденето на ябълка не лекува нищо.
7. Лечебен глад
Заразата на Лидия Ковачева и д-р Емилова отдавна плъзна в редиците на лековерните пациенти и в момента има хиляди хора, които лекуват всичко с глад. Мнението, че организмът няма нужда от лекарства, когато нещо не му е наред, и се нуждае единствено от пречистване, съответно – спиране на храна и консумиране само на билкови чайове – е толкова разпространено, че трябва да чувстваме срам от хората, които са пребивавали в коцентрационни лагери по време на Втората световна война. Гладът безспорно работи, когато искаме да постигнем временно отслабване, но не върши никаква работа при диагнози като карцином, грип, червен вятър и всичко останало. Освен това гладуването е пагубно за бъбреците и мозъка.
8. Ваксините причиняват аутизъм при децата
Много се говори и изписа по тази тема, но можем още веднъж да повторим очевидното. Няма никакви доказани научно-медицински връзки между ваксините и аутизма. Човечеството си е спестило милиони жертви благодарение на ваксините и отказът да ваксинираме децата си е единствено и само признак на нисък интелект, престъпна наивност и плашещо лековерие.
9. Изчистване, пречистване, очистване, клизми, детокс
Докато нашите предци са имали организми, чисти като кристал от девствена вода, нашите тела явно са мръсни,  задръстени с шлаки и боклуци. Затова от няколко години всички дружно искаме да се чистим. Методите са най-различни: режими на фрешове и смутита, глад до пукване, пиене на зехтин с ракия . И докато лекарите се чудят откога се налага да детоксикираме тялото си , най-различни псевдоклиники, спа центрове и хора с блогове предлагат методи за детокс чрез пиене и ядене на странни неща. А хората продължават опитите да се изчистят, очаквайки след седмица на фреш от целина, сутрешният им дъх да има аромат на борова гора в зимна утрин. Съжаляваме, но няма да стане.
10. Антибиотиците – тези инструменти на Сатаната
Един от основните мотиви на върлите противници на антибиотиците е самото семантично значение на думата: анти-биотик, или анти-живот. или – антибиотиците убиват хора. В интерес на истината, болестите убиват хора, а антибиотиците ги спасяват. Което не значи, че за всяка кихавица човек трябва да се натъпче с нещо широкоспектърно и да пийне коктейл от антимикотици като добавка.
Антибиотикът (от старогръцки: ἀντί, „срещу“, и βίος, „живот“) е вещество или съединение с подчертан биологичен ефект, изразен в унищожаването или забавянето на растежа на микрорганизми , като бактерии, гъби и протозои. Има емпирично лечение с антибиотици (когато лекарят предполага бактериална инфекция, но не знае със сигурност причинителя и неговата чувствителност) и специфично лечение (след изолиране на причинител и антибиограма). Антибиотиците днес наброяват над 100 вида, с различно действие, ефективни върху различни видове микроорганизми. Те са полезни при голям процент от случаите на инфекция, но нямат никакъв ефект в случаи на вирусна инвазия, настинки, грип, болки в гърлото пр.
Безразборният им прием е силно нежелателен и се приемат единствено след изписване от лекар. Но изначално те убиват бактерии, а не хора.
В заключение ще кажа, че човек и добре да живее, ще умре. Но дотогава…мислете с главите си.

Източник: chronicle.bg
За вас подбра:
Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7