Пет здравословни ползи от лука

Начална страница | Интересно | Здраве | Пет здравословни ползи от лука
image

Може да е неприятен за очите и да ни кара да плачем, но лукът е сред най-популярните зеленчуци, използвани в кулинарията, и е основна съставка в редица салати и ястия.
Освен в готвенето лукът се използва и като естествен лек от природата. Вижте четири ползи за здравето, които носи миризливият зеленчук:

Лукът съдържа уникални флавоноиди

В лука се съдържат уникални флавоноиди, които не можете да откриете в други растения. Те помагат в борбата с редица заболявания, сред които алергии, астма, диабет, подагра, хемороиди, мигрена, разширени вени и др.

Лук за полова мощ

Лукът и чесънът съдържат фитохимикала алицин, който допринася за подобряване на кръвообращението и понижава риска от "креватни засечки". Миризливите продукти едва ли са най-подходящи за хапване преди секс, но ако мъжете все пак решат да заложат на тях, за да стимулират половата си мощ, могат преди да се отдадат на интимност с партньорките си да неутрализират аромата с дъвчене на магданоз или мента.

Лук за здраво сърце

Лукът помага в борбата със сърдечните заболявания. В някои страни дори вярват, че той удължава живота

Лукът като противораково средство

До голяма степен лукът дължи добрата си репутация на антиоксидантния флавоноид Кверцетин (Quercetin), който има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции. Редица проучвания показват, че приемът на лук може значително да намали риска от рак на стомаха.

Лук срещу бактерии

За да унищожите всички бактерии в устата и да обеззаразите частично носната кухина, дъвчете парче лук или чесън в продължение на 4-5 минути.

Знаете ли, че...

Сълзотворното въздействие на лука започва още под земята. Той попива сярата от почвата и образува аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7