Детския страх от тъмното

Начална страница | Интересно | Здраве | Детския страх от тъмното
image

Докато са съвсем малки децата не се боят от нищо. Когато започват да порастват обаче, някъде към осмият месец се появяват първите признаци на страх. Те започват да се страхуват от непознати хора и обекти. Когато не разпознават нещо познато избухват в плач. След 15-тия месец децата започват да се плашат от хората, които познават слабо и не са част от ежедневието им. В този период детето се чувства много силно привързано към майка си и най-големият му страх е някой да не го отнеме от нея. Когато те поотраснат и станат по-общителни и започнат да осъзнават нещата в живота, се пораждат други страхове – от духове, тъмното, страшни и измислени образи. При някои деца тези страхове обладават съзнанието им и те живеят във вътрешни терзания, които не смеят да споделят с мама и татко.
 Малкото дете се опитва с всички сили да опознае законите на природата, но все още няма достатъчен опит. Вечерта когато се щракне копчето на лампата, детската стая се превръща в непознат загадъчен и страшен свят. Самата тъмнина не плаши детето - плаши го онова, което тя крие. В развинтената фантазия се създава нова реалност в тъмнината. Когато се загаси светлината е „време за сън”, а когато мама затвори вратата - тъмната стая се превръща в символ на самотата за малкия човек. Сънят се асоциира със страха, самото лягане в тъмното води детето към сънуване на кошмари. Много голяма роля за страха от тъмното играят филмите и приказките, има някои приказки, в които се разказва как в тъмното се крият зли сили и лошите образи на героите.
Какво да правим и как да помогнем на детето си:
Никога не се смейте и не иронизирате детето, от факта, че го е страх от тъмното. Този страх може да доведе до задълбочяване и да отключи невроза у детето.
Не използвайте тъмнината като наказание. Понякога родителите решават, че детето трябва да остане само в тъмното, за да преосмисли грешките си. Този „метод” води до отключване на клаустрофобия.
Давайте сигурност на детето - постарайте се да му показвате, че винаги сте наблизо и винаги ще го спасите от всички страшни мисли които са в главата му.
Позволете малко светлинка - лека и не дразнеща очите му.
Задължително да си има любима играчка за сън.
Детето трябва да има разумен режим. То има нужда от ред, за да се чувства уверено и това ще му помогне да се справи със страха. Трябва да имате вечерен ритуал - игри, четене на приказки до определен момент, нека детето си ляга по едно и също време.
Страховете на децата са естествена част от психиката им. Когато детето ви е по-страхливо се опитвайте да разговаряте за страховете му. Всички преживявания в детството ни бележат бъдещото ни отношение и разбиране към и за живота.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7