Сладкото изкушение, което действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система

Начална страница | Интересно | Здраве | Сладкото изкушение, което действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система
image

Знаем, че шоколадът е сладкарско изделие. Но процесът на създаване на шоколада започва със събиране на узрелите шушулки от какаовото дърво в Южна Америка. Те се отрязват от дървото с мачете или се обрулват с пръчка.
Изстърганите какаови зърна от шушулките се оставят няколко дни да ферментират. В продължение на 6-7 дни се оставят на открито, да изсъхнат, след това се изпичат и се смилат в каменни мелници, като маслото от тях се отделя. Смляната маса се превръща в шоколадов ликьор (той обаче не съдържа алкохол). След като се втвърди се превръща в горчив натурален шоколад. Той се пренася в шоколадовите фабрики и от него се сздават различните видове шоколад, които виждаме на стелажите в магазина.
Млечният шоколад се прави от какаово масло, шоколадов ликьор, захар и мляко.
Черният шоколад се прави по същия начин, но не съдържа мляко.
Белият шоколад се прави от какаово масло, захар, мляко и не съдържа шоколадов ликьор.
Какаовото масло се извлича от мазнините, които се отделят при пресоване на смлените парченца какаови ядки. Това масло се използва не само в сладкия шоколад, но и в козметиката, ароматерапията и медицината.
През 1897 година в Швейцария, Рудолф Линд създава техника за много финно рафиниране на шоколад. Това са големи валяци, които стриват субстанцията и правят шоколада мек и много гладък.
Трябва да знаем, че шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеялната температура за съхранение е между 15°-17°С  или направо в хладилника.
Шоколадът е пренесен за първи път в Испания през 16-ти век. Но неговото използване като храна и лекарство, води началото си преди повече от 1400 години.
Той е с доказано профилактично действие върху сърдечно-съдовата система.
Шоколадът е богата на калории храна, съдържа около 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Но, независимо от количеството масни киселини в шоколада, не води до повишаване на холестерола в организма ни.
В шоколада има много малко съдържание на кофеин и консумацията му не води до безсъние или свръх възбуда. Благоприятният ефект на шоколада върху сърдечно-съдовата система се дължи на биологично-активни вещества от групата на полифенолите, или може да се каже, че шоколада е естествен антиоксидант.
Консумацията на шоколад намалява склонноста към образуване на тромби в организма. Трябва да знаете, че няма убедителни доказателства, че консумацията на шоколад води до напълняване. По принцип не е открита храна, която самостоятелно да бъде обвинена, че предизвиква затлъстяване. Ние дебелеем от небалансирано хранене, съчетано с ограничена двигателна дейност. Много често сте чували израза: не яж  шоколад, ще ти се развалят зъбите - това е голяма глупост, защото кариесите са следствие на лоша устна хигиена. Полифенолите в шоколада подтискат развитието на бактериите в усната кухина.
Трябва да спомена, че шоколадът е силен афродизиак. Дори и да сме пристрастени към него не е опасно, опасно е когато го консумираме в големи количества. Защото всяка храна в големи количества е опасна.
Лакомията е била винаги вредна за организма. Но няма нищо по-добро от парченца шоколад, особено споделени с любимите хора.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7