Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение

Начална страница | Интересно | Здраве | Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение
image

"Очите са прозорец към душата на човека" гласи една древна мъдрост. В наши дни те са не само прозорец към душата, но и един от основните инструменти за общуване с другия. Те са най-развитите ни сетивни органи, но в забързаното ни и натоварено ежедневие често забравяме да се грижим за тях.

Oт голяма важност e да създадете ежедневни навици, които ще помогнат да стимулирате зрението и да го запазите непроменено, колкото се може по-дълго време. Ето няколко съвета как да се случи това:
1. Никога не четете на слаба светлина. Тя трябва да е достатъчно силна, за да не чувствате напрежение. Освен това светлината трябва да "пада" отгоре.
2. Всяка сутрин измивайте и обливайте със студена вода очите и лицето си. Така ги стимулирате достатъчно добре.
3. Доставяйте необходимото количество вода на организма си – поне 8 чаши дневно.
4. Спането също е от значение. Старайте се да спите най-малко 7 часа в денонощието.
5. На всеки час при работа с компютър, поглеждайте встрани за няколко минути. Същото важи и за четенето на книга. Неслучайно в Наредба за безопасните условия на труд в България е записано, че при работа с видеосплеи на всеки час трябва да се почива по няколко минути. В по-стари варианти на законодателството беше посочен срок от 15 минути.
6. Всяка вечер почиствайте старателно грима си с подходяща козметика, която не дразни очната ябълка и кожата ви.
7. Внимавайте с количеството околоочен крем. Старайте се да е малко и да не попада другаде освен на кожата ви. 8. Мониторът на компютъра ви трябва задължително да е разположен под нивото на погледа - при обратното взирането е по-голямо, съответно и напрежението.
Предлагаме ви и няколко упражнения, които, ако изпълнявате стриктно и редовно, ще тонизирате очните мускули. Упражненията са много полезни за подобряване на зрението, както и за превенция. Повтаряйте по 10 пъти всяко.
1. Седнете на стол, облегнете се назад и затворете очи, след това силно стиснете клепачите си за кратко. После отворете широко очи и останете в това положение няколко секунди.
2. Седнете и гледайте в различни посоки – първо ляво, после долу, вдясно и нагоре. След това в обратната посока. Стремете се да описвате мислени кръгове в пространството. При поглед във всяка една посока задържайте няколко секунди.
3. Мигайте бързо с клепачите за няколко минути.
4. Отново в седнало положение следете как пръстът ви се отдалечава на разстояние от около 40 см, след това как се приближава в обратната посока. Смяняйте ръцете.
5. Сложете дланите си върху очите и леко натиснете. Трябва да ги задържите в това положение няколко секунди, след това отпуснете постепенно. При всяко притискане трябва да вдишате дълбоко, а при всяко отпускане – да издишате.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7