Попитай д-р Арабаджиев: Обратната страна на интернет и социалните мрежи. Интернет зависимост

Начална страница | Интересно | Здраве | Попитай д-р Арабаджиев: Обратната страна на интернет и социалните мрежи. Интернет зависимост
image

„Парадоксът на нашето време е, че имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве. Смеем се твърде малко, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия. Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко. Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, на големите мъже и дребните души, на лесните печалби и трудните връзки. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко – възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Защото животът се измерва не с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни”. 

Джордж Карлин

Развитието на технологиите в съвременния свят доведе до размиването на границите с киберпространството. Непрекъснато увеличаващия се поток от информация и непрестанната конкуренция на пазара за образование и труд, водят неизбежно след себе си до потребност от висока компютърна компетентност и всичко свързано с това. Увеличаващата се дистанция между хората, липсата на доверие и достатъчно любов, безпорно доведе до ориентиране на обществото „по пътя на по-малкото съпротивление” а именно виртуалния социален живот, където човек може да бъде който пожелае и да изглежда както пожелае, липсата на визуален контакт отваря „вратите” на социалното безсилие и некомпетентност и всеки може да се разтовари от среса на ежедневието си и собствените си ограничения. Това са само малка част от причините за популяризирането в световен мащаб на социалните мрежи.
„Facebook” (ФБ) е водеща социална медийна платформа в световен мащаб и има изключително голямо влияние върху психичния живот на своите потребители. ФБ често е критикуван за причиняване на депресия на своите потребители, особено на тийнейджърите.  Според едно проучване на Ethan Kross от Michigan University са наблюдавани 82-ма потребителя за две седмици. Установено е, че колкото повече време са прекарвали във ФБ, толкова по-малко уверени са се чувствали, усещането им за благополучие е намаляло и се е увеличило усещането им за потиснато настроение. Установено е многократно колебание на настроението им в рамките на деня за целия период в зависимост от времето на престой във ФБ. При тях често е налице и ниско самочувствие. Една от причините, която може да доведе до потиснато настроение е, че потребителие намират живота си за по-малко удовлетворяващ. Те проявяват склонност да сравняват живота си с останалите „свои приятели” във ФБ и пренебрегват факта, че техните приятели показват само най-хубавата част от живота си, а някой от „постваните” теми дори не са истински.
Във ФБ е изключително лесно да се намерят приятели и то стотици или хиляда, а в реалния живот е изключително трудно. При тези изследвани лица, отсъствието на контакт лице-в-лице, а само виртуален контакт води до засилване на чувството им за самота.
Интернет зависимостта е екстремна форма на използване на интернет, характеризиращо се с нарушен контрол на импулсите за използване на интернет и неспособност да ги потисне. Много често хората се потапят във виртуалното пространство, за да избегнат или намалят стреса на реалния живот
Описание на  проблема:
 В някои отношения пристрастяването към интернет наподобява другите поведенчески зависимости, при които едно лице е пристрастено към дадена дейност или поведение (например: хазарт, пазаруване или някои сексуални поведения), а не
пристрастеност към психоактивни субстанции (бензодиазепини, тютюн, кокаин, храна и т.н.). Хората, които развиват проблеми с употребата на интернет обикновено започват да го използват по един стандартен и основен начин и след това се развива едно дисфункционално използване на тази технология и се появяват проблемни отношения. Много хора смятат, че прекарването на много време в интернет е основна характеристика на този проблем. Периодът от време, сам по себе си не е толкова важен фактор, но начините по които се използва интернет от лицето и въздействието им върху ежедневното му функциониране са основни белези на това разстройство. Използване на интернет може да попречи на лицето в социалния живот, училище, работа, при извършване на задълженията си свързани с работата и др.
Никой не знае каква е причината човек да се пристрасти към интернет, но има няколко фактора, които се предполага че допринасят за това. Една от теориите е свързана с потенциала на промяната в настроението, да повлияе поведението свързано с процеса на зависимост. Точно както един човек, пристрастен към пазаруване може да почувства "прилив" или приятна промяна в настроението си от поредицата от действия свързани с пазаруването: проверка на кредитни карти, шофиране до мола, влизане в любимия магазин и пр., така и лицето с интернет пристрастяване може да почувства подобен "прилив" на приятни усещания при контакта с всичко, което е свързано със зависимостта му: включване на компютъра, влизане в интернет, конкретен сайт и нахлуване на мисли и емоции свързани с предишния му опит.
От социална или междуличностна гледна точка редица семейни фактори може да са замесени при изграждането на интернет зависимостта, например: човек може да "сърфира в интернет", за да избяга от семеен конфликт. При други индивиди е възможно социалната или партньорска динамика да предизвика прекомерно използване на интернет. На някои от засегнатите лица могат да им липсват социални умения и поради тази причина да избягват срещата с хора в лице и да го правят  онлайн, защото се чувстват уверени и по-малко тревожни. Поведението на връстниците  може също да насърчи използването на интернет. Това се случва като модел на подръжаниe. Вида на използваната интернет услуга също има значение при изграждането на зависимостта. Интерактивните аспекти на интернет, като например чат стаи, е-мейл, и интерактивни игри като Multi-User  е по-вероятно да доведат до интернет пристрастяването, отколкото чисто и просто уеб сърфиране. Съществува един въпрос на който все още не е даден отговор отностно интернет пристрастяването: Дали това е отделен вид пристрастеност или просто е трансформация на останалите поведенчески пристрастености през една съвременна технология, която улеснява другите поведенчески зависимости. Например: съществуват виртуални казина в интернет, които биха могли да засилят предшестващото пристрастяване на дадено лице към хазарта. Също така, някой индивиди пристрастени към пазаруване може да прехвърлят своята зависимост от местния мол към онлайн магазините. Лицата пристрастени към определена форми на сексуално поведение могат да посещават порнографски сайтове в интернет или да използване чат стаи като начин да срещнат хора, които може да са съгласни да участват в тези форми на поведение.
Изследователите в тази област са изключително затруднени да определят дали има такова разстройство като "чиста" интернет зависимост.
В миналото хората с интернет зависимост са били вкарвани в определени демографски характеристики, например: млад, интровертен, социално незрял в отношенията си, по-често при мъже, по-често при професии свързани с работа на компютър. В момента проблемното използване на интернет и зависимостта от него може да се намери във всяка възрастова група, социална класа, раса или етнос, независимо от равнището на образование и доходите, и при двата пола.
Лечение:
Тъй като интернет пристрастяването е сравнително ново явление има малко изследвания за ефективността на различните лечебни процедури. Някои специалисти препоръчват въздържане от интернет. Други твърдят, че това човек напълно да прекрати използването на интернет е нереалистично. Съвременното общество става все по-зависимо от компютрите, бизнес сделки сключвани по интернет, образователни програми (дистанционно обучение), развлечения, достъп до информация, комуникация. Всичко това би било катастрофално за един съвременен компютърно грамотен човек, ако  спре използването на интернет. Основната цел на терапията е да се научиш да използваш интернет в умерени количества. Голяма част от процедурите, които са били използвани за лечение на пристрастяването към интернет (например: групи за взаимопомощ), са взаимствани от  други програми за лечение на зависимости. Ако е налице биологичния компонент при индивидите с интернет зависимост, могат да се прилагат и психофармакотерапия с антидепресанти. Психологическите интервенции могат също да подпомогнат на лицето в борбата със зависимостта му: например да се работи с мислите и чувствата, които предизвиква в индивида  използването на интернет. Още може да се използват: обучение в социални умения или трениране в комуникативни умения. Семейна или брачна терапия.
Прогноза:
Въпреки многобройните изследвания в тази насока все още лечението, което се предлага на засегнатите индивиди не е достатъчно ефективно за постигане на промяна в поведението. Ако този проблем бъде оставен без лечение, засегнатия индивид може да срещне по-голямо количество конфликти във
взаимоотношенията си, защото прекомерната употреба на интернет може да застраши както личния му живот, така и работния или образователния му статус.
Превенция:
Наличието на информираност и свободен достъп до информация по изложения проблем и за зависимостта като цяло, би могло да доведе до навременна намеса при наличие на дисфункционално поведение. Ако човек знае, че проблем с други форми на пристрастяване, то трябва да бъде предпазлив поради по-високия риск да развие и интернет зависимост. В допълнение, важно е за хората да участват в социални дейности извън интернет.

Д-р Затослав Арабаджиев
за в. „България СЕГА“
Фейсбук: petrov arabadzhiev
Скайп: d-r zlatoslav arabadzhiev
Тел. 00359889990168


Оценете тази статия
2.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7