Паническо разстройство

Начална страница | Интересно | Здраве | Паническо разстройство
image

Toва е заболяване ,което спада към групата на тревожните разстройства. Преди време това заболяване се е наричало Страхова невроза.
Симптоми – СТРАХ БЕЗ ВИДИМА ПРИЧИНА – затруднено дишане, учестен пулс, изпотяване, засядане на буца в гърлото, изтръпване на цялото тяло и трудност при заспиване. Тези симптоми са изключително мъчителни, те се проявяват внезапно и владеят цялата ни психика и душевност.
Първият, и водещ симптом, е страхът от внезапна смърт. При по-тежко паническо разтройство се проявява „Агорафобия” – агора – площад, или чувство на повишена тревожност, свързана с места, недостъпни за помощ, в случай на настъпил панически пристъп. Повечето хора страдащи от паническо разтройство вярват, че имат сериозно телесно заболяване, независимо, че нямат доказателство за това. Тези хора обикновенно са клинично здрави.
Причини за паническо разстройство:
-    Биологична – свързана с генетична предразположеност на организма и е свързана с химическия дисбаланс на мозъка.
-    Поведенческа – причината е в негативните мисли и отношението към живота.
-    Психодинамична – причината е свързана с детството – хората страдащи от паническо разстройство са претърпели различни травми като деца.
Паническото разстройство е загуба на волево управление на тялото. Представете си, че загубите волята да управлявате дишането си – вие ще изпаднете в ужас, страх и паника. Ако това се случи, страхът ви сграбчва, владее отвсякъде и вие разбирате, че вече никога няма да можете да управлявате себе си. Този вид невроза протича със затваряне в себе си, липса на интерес към заобикалящият свят, дори към близките, неспособност за концентрация и извършване на обикновени, ежедневни дейности.
Счита се, че паническото разстройство може да се формира в най-ранно детство, при неправилно отношение на родителите към детето.
Лечението на паническото разстройство среща някои трудности. Най-важната е, че има винаги провал, при контролиране на паниката. Най-правилният подход при лечението е да се изправите срещу страховете си.
Аз самата страдала от това заболяване години наред и съм мислила, че ако узнаят хората за това, ще ме мислят за умствено изостанала. Благодарение на търпението на близките ми и тяхната подкрепа, в един момент усъзнах собствената си значимост. Връщайки се назат във времето разбрах причинно-следствената връзка и започна оздравителния процес.
В света, от паническо разтройство боледуват много умни и успели хора, с изключителен интелект. Хора, които са силно емоционални.
Моят съвет към вас е да си намерите добър психолог и се обърнете към билколечение. Една от тези билки е корен Кава (използва се като седатив и няма привикване) и джинджифил (справя се успешно с депресия и страх).
Важната крачка, която трябва да направите е – безпристрастно да започнете да наблюдавате проявата на страх в тялото си, от позиция на зрител. В пристъп на паническо разтройство не оставайте сами. Ако сте сами, веднага отворете прозореца и направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, разтрийте силно пръстите на ръцете и си повтаряйте – „Не бой се ще отмине”. Наплискайте се със студена вода и повторете дълбоките вдишвания и издишвания.
Не забравяйте, че докато вярвате на страха си вие изгубвате вярата в себе си. Единственият лек се крие в самия човек. В това заболяване човек е сам, независимо, че е подкрепен от близките си, самият той трябва да надделее собствените си страхове.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7