Какво представлява себорейният дерматит?

Начална страница | Интересно | Здраве | Какво представлява себорейният дерматит?

Себорейният дерматит е много често, хронично протичащо заболяване, което се проявява със зачервяване и залющване. Себорейният дерматит се разпознава лесно. Областите, които се ангажират са тези, в които мастните (себацейните) жлези са най-многобройни и най-активни - себорейни зони. Такива са лицето, скалпа, пред гръдната кост (престернално) и гънките на тялото. Лекият себореен дерматит на скалпа предизвиква така наречения пърхот!
Себорейният дерматит засяга бебета и възрастните и може да протича от леко до много тежко с обхващане на цялото тяло до състояние на еритродермия.
При хората със СПИН себорейният дерматит е един от най-срещаните проблеми.
Себорейният дерматит може да е част от сериозно заболяване като болест на Лайнер (Leiner disease), която се диагностицира още при кърмачета, протича с диария, нарушение в растежа, генерализиран себореен дерматит и различни имунодефицитни нарушения!

Честота, протичане и прогноза на себореен дерматит
Себорейният дерматит е заболяване, при което има два възрастови пика. Първият засяга бебетата и обхваща първите три месеца след раждането, а вторият пик обикновено е между второто и седмото десетилетие.
Себорейният дерматит е много често срещан и засяга голяма част от хората в различни етапи от техния живот. Точната честота на себорейния дерматит не е ясна, но заболяването е с голямо разпространение, както при бебетата, така и сред възрастните хора. Всички раси са еднакво засегнати. Епидемиологично средната честота е между 2 и 5 %. Мъжкият пол е по-често засегнат. Пърхотът, който е една от по-леките прояви на себореен дерматит се среща по-често при около 15-20% от хората! При 85% от пациентите със СПИН се среща себореен дерматит.
Себорейният дерматит се влошава през есента и се подобрява през лятото. Честите и тежки рецидиви засягащи скалпа могат да бъдат причина за косопад. При някои пациенти има риск да се обхване кожата по цялото тяло и да се стигне до еритродермия - генерализирано зачервяване със залющване. Еритродермията е тежко протичащо състояние и налага болнично лечение!
При възрастните, след като се появи себореен дерматит обикновено продължава няколко години - дори декади и протича с периоди на подобрение и периоди на влошаване. Подобряването обикновено е в по-топлите сезони, а влошаването в по-студените. Неправилното локално лечение и активното излагане на слънце също води до влошаване.
В първия възрастов период при бебетата себорейният дерматит има много добра прогноза! Продължителността на заболяването е седмици до месеци. Не съществуват категорични данни, че бебетата, които са страдали от себореен дерматит ще развият себореен дерматит и като възрастни.
Причини за себореен дерматит
Причините за появата на себореен дерматит все още остават неясни. Има различни фактори, които могат да бъдат предпоставка за поява на себореен дерматит. Съществуват много теории, които намират, както своя подкрепа, така и опровержение.
Един от предразполагащите фактори е имуносупресията - например при хора с HIV инфекция. Първото съобщение за асоциация между себорейният дерматит и HIV е още през 1984 год. За мащабите на нашата страна тази асоциация не се среща толкова често.
При хора, които са с нормален имунен статус най-често има наследствена предразположеност. Възможно е при някои хора себорейният дерматит да предхожда появата на псориазис.
Ето някои от най-често посочваните фактори отговорни за себореен дерматит:
Роля на себореята
Себореята се свързва с наличие на кожа, която изглежда по-мазна. Невинаги себореята обаче е свързана с повишено образуване на себум от мастните жлези.
Дори и когато себореята е предразполагащ фактор трябва да се има предвид, че себорейният дерматит не е заболяване на себацейните (мастните) жлези.
Високата честота на себореен дерматит при новородените кореспондира с размера и активността на себацейните жлези в тази възраст. При възрастните обаче активността на себацейните жлези е с пик по време на пубертета, което не съответства с пика на заболяемост от себореен дерматит, който е десетилетия по-късно!
Друга интересна особеност са областите, които се засягат от себореен дерматит - лицето, ушите, скалпа, горната част на тялото. В тези области има повече на брой и по-плътно разположени мастни жлези. Освен от себореен дерматит тези области често се засягат от акне.
При изследване на мастните жлези под микроскоп при хора, които страдат от себореен дерматит е установено, че жлезите са с по-голям размер. Изследването на образуваният мастен секрет показва, че той не е повишен, но има промяна в съотношението на различните липиди, които се съдържат в него.
Себорейният дерматит се среща по-често при хора, които имат неврологични заболявания като Паркинсон. При тези пациенти има повишена мастната секреция.
Роля на микроорганизмите
Хипотезата за ролята на бактериите или гъбичките все още не може да получи своята подкрепа, въпреки че при някои пациенти със себореен дерматит от засегнатите места се изолират микроорганизми в големи количества.
При новородените в областта на кожните изменения, както и в изпражненията често се открива Кандида албиканс (Candida albicans). Въпреки това специфичните изследвания към Кандидата не потвърждават сигурното им участие за появата на себореен дерматит.
От скалпа на пациенти със себореен дерматит често се изолират аеробни бактерии. Интересен факт е, че при пациентите със себореен дерматит много рядко се изолира златист стафилокок (staphylococcus aureus). Бактерият, който се среща при акне - Propionibacterium acnes също се изолира в по-малък брой.
Липофилната гъбичка (дрожди) Malassezia fyrfur (Pityrosporum) се среща в голямо количество в нормалната кожа. При пациентите със себореен дерматит е в още по-голямо количество, а при тези с пърхот количеството и е почти два пъти повече, отколкото в здравата кожа. Поради тези факти много автори подкрепят ролята на този микроорганизъм. Освен това свръхрастежа и води до възникване на възпаление.
Роля на лекарствата
Приемът на някои лекарства също може да доведе до себорея.
Най-често се посочват лекарства от психофармака.
Други лекарства могат да бъдат препаратите с арсен, злато, метилдопа, циметидин.
Връзката с приемът на лекарства не е много ясна, защото себорейният дерматит е широко разпространено заболяване.
Роля на нервната система
Много често себорейния дерматит се асоциира с различни неврологични проблеми. Такива състояния са:
•    постенцефален Паркинсонизм
•    епилепсия
•    лицева парализа
•    увреждане на тригенминалния ганглий
•    полиомиелит
•    сирингомиелия
•    квадриплегия
 
Емоционалният стрес е честа причина за тласък на заболяването.
Роля на физикални фактори
Предполага се, че кожното кръвообращение и температурата на кожата могат да имат отношение към появата на себореен дерматит. Сезонното вариране в температурата и влажността са свързани с протичането на себорейният дерматит. Ниските температури през есента и зимата и ниската влажност в помещения с централно отопление е известно, че влошават хода на заболяването.
Един от интересните синоними на себорейният дерматит е фланелна екзема (eczema flannelaire) и произлиза от факта, че триенето от по-груби текстилни дрехи в кожата предизвиква или влошава себорейният дерматит.
Роля на хранителния дефицит
Съществува заболяване, които се дължи на дефицит на цинк и протича с кожен обрив подобен на този при себореен дерматит. Въпреки това е доказано, че включването на цинк не води до подобряване на себорейният дерматит.
Обсъждано е също връзка между дефицита на биотин и хранителната алергия при кърмачетата като възможен провокиращ фактор за поява на себореен дерматит. Тази връзка не е потвърдена категорично.


Себореен дерматит при бебета
Себорейният дерматит при новородени е изключително често срещано състояние, появява се в първите месеци след раждането и най-вече в първите 6 седмици.
В тази възраст себорейният дерматит засяга окосмената част на главата и гънките. Характеризира се с наличие на зачервяване и залющване. Могат да се засегнат още лицето, гърдите и шията. Залющване е по характерно за главата, а зачервяването в гънките.
Точната причина за появата на себореен дерматит при бебета не е известна. Смята се, че се дължи на по-големите мастни жлези, които произвеждат повече себум, както и на участието на микроорганизми, но въпреки участието на микроорганизми себорейният дерматит не е заразен. Възможно е тези микроорганизми да предизвикват специфична реакция, която да води до възпаление.
Протичане и прогнозата на себореен дерматит при бебета
Повечето бебета имат много лека форма на себореен дерматит, която преминава бързо. Проявава се в първите 6 месеца, но началото е предимно в първите 6 седмици. Изчистване настъпва до 12 месечна възраст. Себореен дерматит не се среща при по-големи деца до възрастта на пубертета, като следващия пик е при по-възрастни индивиди.
Себорейният дерматит при бебетата преминава за няколко седмици или месеца. Протича с периоди на обостряне, а в някои случаи може да се стигне до генерализирано засягане на цялото тяло.
Прогнозата на заболяването при бебетата е добра и няма категорични данни, че децата които страдат от това заболяване ще страдат отново от себореен дерматит в по-късна възраст.
Млечни корички
Засягането на скалпа е много характерно за протичането на себорейният дерматит при бебетата. Челната и теменната област са покрити с мазни, плътни, набраздени сквами и крусти (люспи и корички). Те се означават още като млечни корички или млечни крусти.
Себорейният дерматит на скалпа не е съпроводен със загуба на окосмяване или сърбеж.
В хода на себорейният дерматит, ангажиращ скалмо може да настъпви и зачервяване. Възможно е да има прогресия и ангажиране извън линията на окосмяването - на челото, областта зад ушите, ушните висулки, ушния канал, шията.
Себореен дерматит на гънките
Себорейният дерматит при бебетата, освен главата може да ангажира и гънките. В тази област себорейният дерматит при бебета се проявява със зачервяване. Дрехите и пелените са предпоставка за притискане (оклузия) и разраняване (мацерация) и са предразполагащ фактор.
При ангажиране на гънките много често се създават подходящи условия за вторична инфекция с бактерии и гъбички - най-често кандида албиканс и златист стафилокок, а под памперса и на чревни бактерии.
Пелените и памперса водят до прекомерна хидратация на кожата и продължителен контакт с урината, изпражненията, както и неотмитите измивни средства и насените препарати за локално приложение. Всичко това създава дразнене и води до развитие на дерматит, който се отбелязва като памперс дерматит или дайпер дерматит.
Диагноза и диференциална диагноза на себореен дерматит при бебета
За поставянето на диагноза себореен дерматит при бебета обикновено е достатъчен преглед от специалист дерматолог. Рядко се налага да се правят изследвания, освен при съмнение за вторична инфекция или при тежко протичащата форма с генерализирано зачервяване.
Диференциална диагноза на себореен дерматит при кърмачета се прави с:
•    Екзема
•    Импетиго
•    Кандидоза или друга гъбична инфекция
•    Атопичен дерматит
•    Псориазис
Всички тези състояния при малките деца изглеждат сходно, защото се засягат едни и също области. Самият себореен дерматит може да бъде предпоставка за вторична инфекция.
Себорейният дерматит в ранна детска възраст много често се бърка с атопичния дерматит. Има дори автори, които считат, че се себорейният дерматит при новородени е разновидност на атопичния дерматит.
 Усложнения на себореен дерматит при бебета
Най-често срещаното усложнение на себорейният дерматит при бебета е вторичната инфекция. Вторично инфектиране е по-характерно при ангажиране на гънките и много по-рядко при ангажиране на главата. Вторичната инфекция може да бъде с кандида, стафилокок или чревни бактерии.
Най-сериозното усложнение на себорейният дерматит при деца е болестта на Лайнер (Leiner disease). Тя се характеризира със сливане на засегнатите кожни участъци с генерализирано зачервяване и залющване на почти цялото тяло. Децата са в тежко общо състояние с анемия, диария и повръщане. Много често настъпва вторична инфекция. При предприемане на необходимите мерки за интензивна грижа, както и грижа за кожата прогнозата е добра.
Болестта на Лайнер може да бъде и фамилна. При фамилната форма е отчетен дефицит на комплемента и се лекува чрез вливане на свежа плазма или кръв.
Кога да потърсите специалист дерматолог?
В повечето случаи себорейният дерматит отминава бързо и без предприемане на специфични мерки.
Въпреки това при наличие на някоя от следните прояви потърсете дерматолог:
•    Ако сте опитали лечение, което не е помогнало.
•    При разширяване на ангажираната област.
•    При ангажиране на нова област.
•    При загуба на окосмяване.
•    При уплътняване, силно зачервяване, повишаване на локалната температура или секреция от лезиите.
•    При тенденция към ангажиране на цялото тяло.
•    При отслабена имунна система на детето.
Лечение на себореен дерматит при бебета
Лечението на себорейният дерматит при бебета е насочено към отстраняване на люспичките и коричките, намаляване на сърбежа и зачервяването. При данни за инфекция трябва да се овладее и инфекцията.
Важно правило при себорейният дерматит на бебетата е да не се прекалява с лечението и да се лекува детето, а не родителя. Не бива да се забравя фактът, че себорейният дерматит в тази възраст има самоограничаващ се ход.
Лечение при себореен дерматит на скалпа
Много често млечните корички не изискват специфично лечение, защото в повечето случаи протичането е леко и състоянието търпи обратно развитие от само себе си.
За отстраняване на млечените корички се използват:
•    бебешки шампоан
•    бебешко масло
•    четка за коса
•    зехтин
•    вазелин
След предписание от лекар може да се използват още:
•    салицилово масло
•    ниско потентни кортикостероиди
•    локални антимикотици
•    цинк
•    селен
За ежедневна хигиена се препоръчва мек бебешки шампоан и подходяща грижа за кожата с емолиенти, кремове или пасти според състоянието и.
При наличие на млечни корички се започва с измиване с бебешки шампоан и използване на четка за коса с цел механично отстраняване. След нанасяне на шампоана се прави нежен масаж на скалпа на главата с пръсти за 2-3 минути, за да се отстранят механично крустите. След това се измива обилно с вода. Препоръчва се до преминаване на състоянието ежедневно измиване, след което се преминава към измиване на косата два пъти седмично.
Ако млечните корички не се отделят лесно преди измиване с шампоана се прави масаж с олио, като може да се остави олиото да престои известно време. Олиото трябва да се измива добре, защото ако остане може да се влоши състоянието. Освен бебешко олио могат да се приложат затоплен зехтин или вазелин. В редки случаи олиото може да престои за цяла вечер, но на следващата сутрин трябва да се измие добре косичката. Приложението на олио е малко противоречиво, защото някои автори считат, че то може да способства за улесняване на растежа на маласесия.
Салицилово масло, ниско потентни кортикостероидни лосиони и кремове и локалните антимикотици под формата на шампоан и крем се използват само след консултация с дерматолог. Кортикостероиди се включват при изразено възпаление, но само за кратък период. Не се препоръчва и лечение с цинкови или селенови препарати без консултация с кожен лекар.
Лечение при себореен дерматит в гънките
Себорейният дерматит в гънките изисква съвсем различен подход от този при млечните корички. Лечебните мерки са насочени към овладяване на зачервяването и разраняването.
Рутинно за предпазване е необходимо редовно измиване с вода, един път дневно с мек измивен препарат и внимателно подсушаване. Не бива да се допуска кожата в гънките да остане влажна.
При данни за себореен дерматит в гънките при кърмачета се прилагат подсушаващи средства и не бива да се пренебрегва и грижата под пелените.
При съмнение за инфекция с кандида или друг микроорганизъм, след консултация с дерматолог се включват антимикотични препарати под формата на паста или крем. Могат да се използват и разтвори на багрила.
Диетата при себореен дерматит при бебета
Няма категорични данни, че диета без млечни продукти, с високо съдържание на протеин, ниско съдържание на мазнини или високи дози на биотин, витамини от група Б и есенциални мастни кисели подобряват себорейният дерматит при деца.
 
Магистър-фармацевт
Красимира Стоянова
в. "България СЕГА"

Заб. Красимира Стоянова е собственик на първата българска аптека “Глория” в Чикаго. Можете да се свържете с нея на тел. 708.716.3008


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

WizardNote на 28 Октомври, 2016 07:57:09
avatar
Много трудно се лекува себорейния дерматит . Много упорито заболяване е
http://wizardnote.com/lechenie-seboreya-seboreen-dermatit/
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7