Гръцки учени откриха тайната на дълголетието

Начална страница | Интересно | Здраве | Гръцки учени откриха тайната на дълголетието
image

Чашка турско кафе сутрин и ще живеете сто години

На малкия гръцки остров Икария живеят 673 души, които са над 65 години. Един от всеки сто жители тук е над 90 години, докато в Европа само един от 1000 души достига тази възраст. За да открие тайната на икарското дълголетие, д-р Герасимос Сиасос и неговият научен екип от Медицинския университет в Атина прави задълбочено проучване на 71 мъже и 71 жени от остров Икария, които са над 65 години. И открива, че дълголетието на икарци се дължи на чашката гръцко кафе, което всеки от тях пие всеки ден. Гръцко кафе наричат кафето, което в България познаваме с името турско кафе, т.е. кафе, което се кипва на печката в джезве. 

Ако мислите, че написаното дотук е шега, грешите. Това са резултати от официално научно изследване, публикувани в международното медицинско списание “Vascular Medicine”. Предполагам, че д-р Сиасос и неговият екип добросъвестно са измервали кръвното налягане, правили са различни медицински изследвания и грижливо са попълвали медицинските картони на всеки от изследваните икарци. Без това не може, защото получените за изследването финанси от Европейския съюз трябва да се оправдаят някакси. А след това са сядали в таверната на брега на прекрасното Егейско море, хапвали са пържена рибка с леко гръцко вино и са се мъчели да си отговорят на въпроса как така тези икарци живеят толкова дълго. Разбира се, сутрин и те са пийвали по чашка гръцко кафе, за да преборят махмурлука и да се настроят за работа.

Не мислете, че ги съдя. Напротив. С удоволствие бих се присъединил към тях, за да съм член на екипа, направил това фундаментално откритие. Опитайте и вие. Купете си джезве и всяка сутрин си правете гръцко кафе. Може и да доживеете до сто години. Само че за да стане това, трябва да сте се родили на остров Икария, да сте си лягали, когато ви се доспи, и да сте ставали, когато се наспите, никога да не сте бързали за работа или да не сте се страхували, че ще я загубите, да не сте се тревожили може ли да си платите сметките този месец или не, да сте ходили цял живот пеш по острова, да сте хапвали риба и маслини, а не пържени картофки и хамбургери и да не знаете какво означава думата стрес. И към всичко това може да добавите по едно гръцко кафе, което сте си направили сам, без да бързате, и да го пиете, седнал с приятни хора, без да поглеждате часовник, а пред вас да синее гладкото и синьо Егейско море.
 


Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7