Играчите недоволстват, правителството съветва да се внимава, но Australian Open ще се проведе

Начална страница | Интересно | Cпорт | Играчите недоволстват, правителството съветва да се внимава, но Australian Open ще се проведе
image

Организаторите на Australian Open продължават да са твърдят, че надпреварата ще бъде проведена, макар през последните дни въздухът в Мелбърн да се превърне в най-мръсния в света.
Вече започнаха квалификациите за първия турнир от Големия шлем за годината, но инциденти не липсваха – Далила Якупович водеше в своя сблъсък от пресявките, но не успя да продължи поради интензивна кашлица и трудности с дишането, докато оплаквания имаха още редица състезатели, включително Южени Бушар и Бърнард Томич:
„Със сигурност започнах да се чувствам зле“, сподели канадката. „Не кашлях, но въздухът беше тежък, трудно беше да се диша, а когато нямаш въздух след дълго, тежко разиграване, се чувстваш сякаш не можеш да дишаш добре и това те замайва.“
Мачът на Мария Шарапова и Лаура Зигемунд от демонстративния Kooyong Classic пък бе прекъснат във втория сет, след като и двете се затрудняваха с дишането.
„След два часа на корта започнах да усещам, че се закашлям. Мислех, че това може да се дължи на факта, че бях болна през последните няколко седмици, но след това чух как Лаура казва на съдията, че също изпитва затруднения“, коментира прекратяването на срещата бившата №1.
Много други тенисисти също се изказаха по темата в социалните мрежи. Лука Пуй попита играчите „защо излизат на кора“, докато Елина Свитолина отправи въпроса си към организаторите: „Защо трябва да чакаме да се случи нещо лошо, за да предприемем действия?“
Любопитен е фактът, че всички тренировки в комплекса бяха отменени, но официалните мачове продължават. Турнирният директор Крей Гайли настоя, че всички мерки за безопасността на играчите са взети и от надпреварата ще подходят към замърсения въздух, както към дъжда или жегата – действията на корта ще бъдат преустановени, ако условията не позволяват да се провеждат мачове.
„Също както, когато е много горещо или вали, играта ще бъде прекъсната, ако е нужно това да се случи,“ сподели Тайли.
„Държим постоянна връзка с WTA и ATP и двете организации подкрепиха решенията, които взехме днес. Това е нова ситуация за всички ни – да трябва да се справяме със замърсен въздух. Поради това залагаме на експерти, които ни съветват как да продължим.“
Специален екип ще следи дали нивата на замърсеност са прекалено високи и дали здравето на играчите би било поставено под опасност. Основната организация, която следи за чистотата на въздуха в Австралия (Enviroment Protection Autority Victoria) се е нагърбила с тази задача, но медицинските лица на турнира и националното Бюро по метеорология също следят проблема.
EPA разделят нивата на замърсеност на въздуха на пет от „добър“ до „опасен“, като в момента в Мелбърн в сила е последното. Действията на организаторите на Australian Open влизат в откровен конфликт с тези на правителството, които съветваха гражданите в града да минимализират времето, прекарано в „задимените“ условия навън и да „избягват физическо натоварване“.
Tennis Australia вече бяха принудени да преместят турнира в Канбера, но първият „мейджър“ за годината е далеч по-голямо събитие.
Замърсеният въздух в Австралия е вследствие на мащабните горски пожари, които започнаха на източното крайбрежие на Австралия още в средата на октомври миналата година. Огънят обхвана големи райони в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко региона на южното крайбрежие.
В резултат на пожарите на континента са унищожени повече от 8,5 милиона хектара гора, около 3 хиляди жилищни сгради и над 6 хиляди административни и битови сгради. При пожара са загинали 26 души, включително петима пожарникари. Според някои съобщения в резултат на пожарите са умрели повече от 1 милиард животни.
TennisKafe.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7