Калояна - с Балканската Бадминтон-Корона... и със стипендия за разработка на космическа тема!

Начална страница | Интересно | Cпорт | Калояна - с Балканската Бадминтон-Корона... и със стипендия за разработка на космическа тема!
image
Калояна, която тук е само на 13 години...

Бадминтонът на Калояна... сякаш илюстрация и в нейния "Космически дебют"...

Рядко в спортната ни журналистика публицистът има щастието и емоциите да попадне на такъв човек, с такъв талант и такива достижения в две толкова различни и  далечни една от друга реалности, като Калояна Налбантова...
Първата е Бадминтнонът, с чиято Балканска шампионска титла България изпрати с малко по-добро настроение 2019-та спортна година.  Втората е  Космонавтиката - където Калояна стана стипендиант след като разви темата "Спорт и Космос" в свой труд и участие в "Международен  конкурс за изследване и развитие на движението в среда без съпротивление и гравитация", където спортът, в случая Бадминтонът, могат да бъдат основата на един универсален  и уникален тренинг... Става дума за  пътуването  в Космоса и човешкият живот на друго космическо тяло...
... При това - "Човекът" е още само на 15 години! И е написал своята разработка на английски /явно добър, щом журито го е разбрало и високо оценило младия автор/...
И когато това на мен се случи - първото, което ми идва на ум, преди да почна първата дума в "писанието за читателите  на "България Сега" - Чикаго, ",  посветено на "Балканиада  Бадминтон 2019-та",  е да кажа дори на глас:
"Багословен да бъде всеки Български дом, като този в Първомай, където се раждат такива деца - достолепно Българско достояние!
Благословени да са тези училища, които създават такива прекрасни, трудолюбиви, силни, умни, отговорни и образовани българи!
Благословен да бъде този спорт, в нашия случай - Бадминтонът, в който израстват такива чудни таланти, ярко утвръждаващи олимпийския завет - "Здрав дух в здраво тяло"! И да расте  тяхното умение и в родния град, и там, където  има такива треньори като  многократния ни шампион  Желязко Вълков,  и в модерен спортен клуб като Виктори... Защото съвсем ясно е, че ако Роналдо, например,  беше си останал в "Андориня" - футбол-клубът на родния му остров Мадейра...  просто нямаше да го има и "Футболният месия Роналдо"...
Българският бадминтон , още преди половин век, когато братята Пюзант и Арсен Касабян, донасят след едно свое  гостуване в Армения и Грузия чудноватите, плетени по-нежно от тези за тениса, ракети и почват да "проповядват" новата за България игра, намери плодородна почва в българската спортна нива. Той се разви в една будна среда с голяма любов и неуморен дух, в който се родиха нашироко местни клубове по училища и университети, по градове, общини и браншове, и стана ясно, че това е не само сцена за зрителите от трибуните и витрина за точки, купи и медали, а направо една виртуална  фабрика и лечебница  за духа и тялото на младия човек, и не само на младия, но и при ветеранския  човешки капитал.
Българската федерация по бадминтон се оказа добър строител на своя Дом...
Но в нея се роди и още един строител - благодарение на нашата активност бе създадена и Балканска федерация по бадминтнон - с един изключително богат по своите контакти и турнири дългогодишен спортен календар с десетки  шампионата и турнири. И то - също както и в българския споен календар - за деца,  за няколко  възрастови категории при  юноши и девойки,  при мъжете и жените... още и  индивидуални и отборни, а не се забравят и ветеранските...
***
Шампионката Калояна с българския флаг в своята прегръдка!На Балканския бадминтон-подиум по спортните зали в целия наш полуостров играят почти целогодишно и опитни, и млади  спортисти от почти всичките Балкански страни, а понякога  идват да се състезават и бадминтонисти от Армения и други страни. На базата на този авторитет България бе избрана и за един от трите, за определено време, световни центъра на играта. Той бе създаден от Световната федерация и функционираше няколко години под ръководството на проф. д-р Пюзант Касабян - дългогодишният президент на БФБ - от  създаването  на федерацията, а сега - почетен председател. Същият е и създател и председател на Балканската федерация. Центърът създаде възможност да се открият много талантливи деца от Балканите и да се развият техните възможности.
Не зная друга институция на Балканите, която да работи така дълго за преодоляване на жестоката  прокоба на Балканите - да бъдат "барутен погреб", огнище на междуособици и жестокости на съседи  към съседи  и братя и сестри  помежду си. Балканските спортни контакти, които в днешно време са наистина и множество, и перфектни са и пример и реален принос за едно ново, доста по-разумно бъдеще!
Бадминтон-обществото, което  се създаде и създава на Балканите има свой принос за по-добрия съвместен живот и  прогрес, който усетихме и очакваме с още повече надежда...
***
Шампиони и медалисти на Балканиадата по бадминтон за деца до 15 години в БукурещКалояна, която тук е само на 13 години...
Шампионката Калояна с бълтарския флаг в своята прегръдка!
Шампиони и медалисти на Балканиадата по бадминтон за деца до 15 години в Букурещ
С тази вяра, в последния месец на 2019 г., в Букурещ се събраха младите, в категория "Под 15 години",  бадминтонисти от България, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция, Северна Македония и  Албания.
Най-атрактивният участник в тазгодишния балкански шампионат на младите, се оказа именно младата българка, с която започнахме -  Калояна Налбантова. Нейният бадминтон става вече и за модел не само за нейните връстници, но и на по-опитни и рутинирани бадминтонисти. А нейното развитие като личност, разбрахме вече, е и модел за ценностните личности на нашето време.  Финалът на Балканския шампионат в Букурещ, който тя изигра, който й даде и победата, се оказа  приказна спортна драма в три действия - с  продължения и в трите играни сета: 22:24 - трагедия, 21:13 приказен спортен триумф и 26:24 - със серии инфарктни отигравания на мрежата, които се изживяха спонтанно и на терена и по трибуните!
Останалите титли и медали бяха  спечелени и се разотидоха по всичките страни - участници, с изключение на Албания. Като цяло Балканският бадминтон демонстрира  очевиден напредък, особено виден в отборите на Турция, Сърбия и Румъния.
Голямо впечатление направи перфектната организация на домакините от Румъния, специално от Букурещ... Новото ръководство на Румънската федерация, в лицето на Елена Мария Николае достигна върха на спортно-техническите изисквания - терен, трибуни, съдии, хотели, пресцентър и пр. Тя беше наградена със специална  плакета, благодарност и признание от президента на Балканската федерация по бадминтон, - проф. д-р Пюзант Касабян.
Климент Величков,
"България Сега", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7