"US OPEN 2019": Беше ли това революция в тениса, или само репетиция?

Начална страница | Интересно | Cпорт | "US OPEN 2019": Беше ли това революция в тениса, или само репетиция?
image
Медведев и Надал - главните актьори на "US Open 2019", които изиграха един от най-големите финали в "Големия шлем"

По време на "Откритото първенство по тенис САЩ 2019" г., и особено в нощта на 8 срещу 9 септември 2019 г., сякаш беше направен опит за революция в добре познатата и прославена по цял свят Империя Тенис.
Да, и стана това точно по време на този достолепен  турнир  с вековна история, у един от "Четирите святи  храма: от Големия шлем на тениса - този в Ню Йорк. Тук всичко е голямо, мощно, с традиции, винаги с най-яките тенисисти по планетата, вплели своят живот и спортни подвизи с тези на Световния тенис.
Стана на мястото,  където се присъждат най-фантастични награди, като например  по 3 850 000 долара на шампионите  при мъжете и жените. И не само, а и на всички играли в основната схема от  64 /!/ състезатели, където и загубилите дори първи си мач и отпаднали  "моментално" ,  се утешават  с добра сума...
Стана на US Open - тенис-турнирът с най-големия джоб в света - най-щедро раздаващ и пари и прослава.
А къде другаде да стане? На "София  Оупън"?
Надал и Медведев - избраните от Бога велики мъже и спортсмени така завършиха 5-часовият спектакъл, комуто отдадоха всичкото си умение и силиС една дума един опасен ураган от млади и гладни за победи  тенисистки и тенисисти с нежни имена, и не чак толкова... като Бианка Андееску, Белинда Бенчич,  Елина Свитолина, Виктория Азаренка, Арина Сабаленка и мъжагите Роберто Батистута, Диего Сантана, Зверев Александър, Медведев Даниил, Фелисиано Лопес, Коренвтин Муле, Тейс Циципапад, и средно-младия Григор Димитров, направиха въоръжен с ракети опит за революция в Тениса, чрез отстраняването на събрали вече по два коша медали и 5 витрини с купи короновани господари  и кралици в  Империята, като Серина Уйлямс, Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, и прл.
И какво точно стана тази година по най-красивите кортове на Ню Йорк?
Някои от оявилите се  свежи  кандидати за най-желаните, най-мечтаните титли и класации по турнирите от Големия шлем в тениса, финалният от които за 2019-та е "US Open". бяха добре, даже прекалено добре, подготвени с модерна игра и настройка, със стръв и желание за  победи.
И стана интересно.
А в  женския тенис, освен познатите с играта си звезди,  радваха окото  и цял букет модно обиграни и елегантни, силни и красиви тенисистки, които побъркваха журналисти и техническия персонал на турнира с трудно произносимите си и незапомнящи се имена.. Но това е нищо.
Голямата изненада е, че се стигна  до там, на женския финал да застанат една срещу друга 19-годишната Бианка Андрееску и 38 годишната колекционерка на най-тачените тенис-корони Серина Уйлямс - 23 от 33-те и звездни финала до сега.
19-годишната канадска тинейджърка Биянка Андреску спечели финалния мач със Серина Уйлямс с нейните 23 подобни купи, но и може би постави нов световен рекорд с наградните три милиона, осемстотин и петдесет хиляди /3 850 000/ долара за шампионската титла, който толкова младо момиче получава.И Бианка спечели мача. Спечели първата си титла от "Големия шлем" в тениса.
Канадката триумфира при дебюта си на Открито първенство на САЩ след успех с 6:3, 7:5 над прочутата дълги години №1 в света Серина!!! Беше бърза, точна , смела и перфектна. Тя постигна по едно време  пълна хегемония над мощната и обиграна Серина, но вече ветеран и майка, която пропусна възможността да се изравни с рекордьорката по титли от Големия шлем - Маргарет Корт с нейните 24...
Андрееску стана и най-младата шампионка в Големия шлем и като че и тя и поведе и завърши с най-ярка победа "революцията на младите"...
В първия сет състезателката от Канада "проби" още в откриващия гейм и след това уверено пазеше този си аванс. Накрая тя спечели за втори път сервиса на Уйлямс и регистрира 6:3 ! Уилямс и сама си е виновна за една двойна грешка в решителния момент. След почивката Андрееску пак поведе с 2:0 и бе блестяща до 5:1. Тогава Серина успя да спаси цели пет мач-бола и да изравни до 5:5. Андрееску,  имаше и последната дума... за 7:5!
Най-гръмогласният  рушител на "спокойствието" при "Големите" в "Големия тенис"  стана  23-годишния  руски  тенисист Даниил Медведев, който беше пред прага на знаменита победа, но загуби  финалния  мач на  "US Open 2019" от 33-годишния  испански, по-точно - световен,  тенисист Рафаел  Надал. Който беше на крачка от това да стане "трагична жертва на тенис-революцията", но  показа изключителна воля и мощ. И едва сега, като го видях тоя "тореадор" как се сражава с титаничен дух на корта, ми стана ясно как можаха неговите прадеди от скромния Апенински полуостров на Европа са покорили най-напред Тихия океан до Америка и са завоювали след това половината от Южното полукълбо - от Мексиканската стена на братовчед ми Дончо от родното ни Трънпско до аржентинската Огнена земя - на един хвърлей от Антарктида!
Този път всдичко си останра по местата.
Втората ракета по актуалния световен тенис-рейтинг Рафаел  Надал завоюва  своята  Деветнадесета титла от  "Големия шлем".
А това е още по-младата американка - Кори Гауф, или просто "Коко", която е на 15 години и работи вече професионално за целта си, и разбира се на семейството й, в което баща й е треньор, а майка й - мениджър... Двете с Биянкя са в челния отряд на младата тенис-революция, но знае се, че тях ги следват баталиони...Съперникът му Даниил Медведев, абсолютно руски модел, който за пръв път  играеше на финал  в "Големия шлем" показа изключителни качества. Но не отне Короната на Рафа. И все пак се изкачи на дълбокопочетното четвърто място по Дървото на тениса. И стана най-известният и опасен Медвед, още повече, всички знаем,  че мечките умеят добре да се катерят
Невероятният финал, протегнал се без малко пет часа, беше коментиран от Рафа така:
"Първото, което бих искал да кажа след този потресающ мач, това е прекрасната игра, която днес показа Даниил. Той вече е четвърти в света. Това е страхотен прогрес! Искам да те поздравя - обърна е той към  своя  противник на корта,-  за това как се бореше  Ти също беше абсолютно достоен за победата".
Със сигурност "Рафаел Надал - Даниил Медведев", финалът на  Откритото първенство по тенис  "САЩ 2019" е един от най-атрактивните мачове в историята на тениса! С керван от красиви, напрегнати, пълни с невероятност отигравания, с абслютно перфектни, точни и гениални творения и от двете страни на мрежата.  Коренно различни по характер и темперамент  двамата ни  показаха почти всичко, и то в най ярък образец, което може да  се сътвори в един мач за да стане той история, еталон за бъдещето...
Победата на Григор Димитров над Роджър Федерер на полуфинала "US Open 2019" беше подкрепена от няколко стотин българи по трибуните, които впечатлиха с горещия си темперамент...Двуметровият руснак с абсолютно спокойно лице през целия мач, без нито един жест, или израз, нито на радост, нито на ярост, повече мислител, творец, дизайнер на незримо в щрихи изкуство, но ярко и живо от невидим огнен заряд в сърцето, вълнуваше ни и с триумф и със сълзи от душата...
Като че готовият да се пръсне от своето вътрешно напрежение и мощ испанец, който към всеки сервис  подхождаше с познатия си огромен репертоар  от жестове и движения, сякаш всеки момент щеше да експлодира...  но издържа!
Да, беше  специално зрелище. Двамата бяха наистина много различни, а правеха едно и също нещо много хармонично и красиво! Така е, когато двама, или повече хора, се захванат да сторят нещо добро  с чисти души и сърца с талант и любов към труда...
Беше чудно как и двамата бяха убедени еднакво в едно нещо:  че отсреща си имат Партньор...  партньор в сътворението  на един хубав спортен спектакъл.
Дай Бог повече такива хора и в спорта и в живота! И тогава това ще бъде, сигурно, новата градивна революция...
Българсият щрих в световния тенис
Време е сега и за един от най-близките до нас въпроси - къде е от днес нататък мястото на Григор Димитров - в тениса и в сърцата на неговите фенове и антифенове?
За няколко месеца той направи две чудеса. Първото са седемте  поредни загуби при  само два спечелени сета.  И паркирането след това  някъде близко под навеса на "стотарката".в световния тенис-рейтинг"... след като е бил там трети.
"US Open"  воскреси таланта и силите на българския ас в световния тенис!"Второто чудо" е победата над... да го кажем ли "Папата на тениса"...  в  един дълъг период от време, който може би продължава и сега... - Роджър Федерер!  И това е толкова мощен и сияен знак, че Григор наистина сякаш възкръсна  и в тениса и в умовете и сърцата на хората. Видяхме след това и изиграният, и по мъжки и по майсторски, мач с вече за никого не "случайният" Медведев, който мач, независимо от цифровия резултат, беше  доста, доста, приличен на шедьовъра между Рафа Надал и Даня Медведев . Ако сте го гледали, не е възможно да не сте забелязали, ако не "лъвското", то поне мъжкото сърце на променения към по-добро Гриша.
"Да се говори повече, че Григор е психически слаб е странно - казва Магдалена Малеева, - загуби от Медведев, защото руснакът в момента е просто по-добър".
Гастролите на Григор Димитров в Ню Йорк, според повечето капацитети, слагат край на  лошия период в неговата тенис-кариера  Контузията в рамото му също има дял в събитията, но тя вече е "укротена."
"Без тенис щях да полудея", казва Григор в едно свое интервю,  и това си пролича по новата страст, с която той играе на тенис-корта
......................
Миг от 14-те дни на Откритото първенство на САЩ по тенис...Рейтинг АТР на 9 септември 2019
1. Новак Джокович (Сърбия) - 9865 точки;
2. Рафаел Надал (Испания) - 9225;
3. Роджер Федерер (Швейцария) - 7130;
4. Даниил Медведев (Русия) - 5235;
5. Доминик Тим (Австрия) - 4575;
6. Александър Зверев (Германия) - 4095;
7. Стефанос Циципас (Гърция) - 3420;
8. Кей Нишикори (Япония) - 3375;
9. Карен Хачанов (Русия) - 2810;
10. Роберто Баутиста-Агут (Испания) - 2575.
...............
25.  Григор Димитров  /България/  - 1432
Къде, с Григор Димитров, по света
Медведев загуби финала, но спечели тенис-обществото1. От 23 до 29 септември - в китайския град Ченду, турнир от категория АТП 250 със схема за 28 играчи.  През 2016 година Григор там  стигна полуфинал. Участие са потвърдили още Денис Шаповалов, Кайл Едмънд и Джон Иснър.
2. 30 септември - 6 октомври в Пекин, за втори път. Категория АТП 500. Ще участват още Анди Мъри, Александър Зверев, Стефанос Циципас, Диминик Тийм, Данийл Медведев, Карен Хачанов, Фабио Фонини, Роберто Баутиста Агут, Феликс Оже-Алиасим, Гаел Монфис и Матео Беретини.
3. 6 - 13 октомври в Шанхаи, Категория "Мастерс". Ако получи уайлд кард. Списъкът е правен, когато Димитров беше на 78 място в Световната ранг-листа. Сега е на 25. В Шанхай ще участват всички топ тенисисти, сред които Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.
4. 21 - 27 октомври във Виена. За втори път. Участват още Даниил Медведев, Доминик Тийм, Кей Нишикори, Карен Хачанов, Гаел Монфис, Диего Шварцман, Ник Кирьос и Хуан Мартин дел Потро.
5. 28 октомври - 3 ноември, Мастърс 1000, Париж
Климент Величков
"България Сега", Чикаго

Железният Ноле Джокович - този път разпънат на кръста от коварна травма...

Още една победа за Рафа Надал... Или за Мария Франсиска Перейо? А може да се каже, че и двамата се предават в брачен плен на 19 октомври на о-в Майорка! Колко стилно завършва US Open с такава знаменита сватба!

До скоро - първите, най-големите... Серина Уйлямс и Роджър Федерер и тук усмихнати, но този път само извън корта...


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

 • email Изпратете на приятел
 • print Версия за печат
 • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7