Иде ли световният "BURGAS OPEN 202х"?

Начална страница | Интересно | Cпорт | Иде ли световният "BURGAS OPEN 202х"?
image

... Ако кракът му не беше стъпил здраво, с любов и младежка сила през 1981 година в Бургас , сега тенисът в този град на поети, артисти, спортисти, мислители и майстори, художници и музиканти, нямаше да е това, което е сега...
Не Ви убеждавам, че щеше да остане в тесните си стари дрехи, тъй като  можеше да го видим с дори още по модни и красиви, ако  вместо Веселин Мирчев бургазлия беше станал Роджър Федерер или Рафаел Надал, с техните тенис-школи и капитали, което не се получи. А Рафа Надал дори вече окончателно пропуснахме, защото ни го отмъкна Мария Франсиска  Перейра /или той нея/  чак на остров Майорка за да се оженят по най-сигурния начин на 19 октомври т. г.
И така, ето ме в Бургас, където питам едно дете с раница на гърба, а от нея стърчи дръжката на тенис-ракета, като къде може да се намери Тенис клуб "Черноморец"...  Оказа се, че сме били почти на прага му  и моят водач-събеседник, който обича Григор Димитров и се готви един ден да го замести по световните Уимбълдъни, Ролан Гароси и Ю-Ес-Оупъни, се шмугна в съблекалнята да слага екипа и се подготвя за тази не-лека работа... Аз пък почуках по вратата на главния треньор на клуба Веселин Мирчев, който ме очакваше с малка изненада... Беше ми приготвил купчина "бургаска тенис-публицистика", малко мемоари и нещо от протоколи, треньорски бележки и отчети... както и един удобен стол, в който  ме настани  да се занимавам, докато той се върне от спешно появила се среща,  където явно не можеше без него......
Нямате си представа колко полезна се оказа тази промяна в "протокола" на уговорената ни среща!
Четейки, най-напред узнах, че през 1920 г. в Бургас пристигнал да заеме своята длъжност  като вицеконсул на Великобритания сър Антони Кендъл, който имал два бисера в сърцето си: първият - красивата му жена, 100% българка, вторият - Негово Величество крал Тенис!  След мъгливия Лондон той се почувствал в слънчев Бургас като в Рая... Но докато приказката с жена му вървела сладко, то Тенисът абсолютно абдикирал и британецът страдал жестоко. От безкортовията, в която попаднал.
И решил тогава тенис-фенът - британец  да посее на всяка цена кортове в Бургас!  Заел се веднага и лично  измъкнал купчинката потребни денги от своите колеги - чуждестранни консули и от параходните агенти в пристанището....
Благодарение на тази дързост по онова време - точно през 1922 г., били построени онези два корта, чиито наследници днес са достроени и именувани "Тенис клуб "Васил Левски"
Играта вдигнала глава и започнала да расте бързо. Някои училища  започнали да осигуряват на свои отличници в учението тренинг с треньор, както и организирането на атрактивни тенис-срещи.  В тях участва и тогавашният ученик, един от най-великите български актьори след години и гордостта на Бургас - Апостол Карамитев!
... А времето тече и не спира... Благодарение на неуморния - и в докторската си мисия, и в тениса, д-р Стоян Стоянов израстват и кортовете "Химик", където от 1989 г. главен треньор, сред солидната група на още петима, е Веселин Мирчев. Момчето от Сливен, което след като еобходил "всички светини" на тениса  - от  ВИФ /Националната спортна академия "Васил Левски" сега/ до "сакралните" национални тенис кортове  в Борисовата градина на София, където се създаваше и играеше години наред целият тенис елит на България...
От "Химик", това бургаско гнездо на тениса,  излитат много носители на младежки шампионски титли и медали на България и Европа, добри тенисисти играли и в САЩ, като Евгени Банков, Станимир и Теодора Мирчеви - децата на треньора, които днес са и неговите - рамо до рамо - колеги в Тенис клуб "Черноморец". В Бургас израстват и едни от най-добрите български  млади тенисисти - Радослав Лукаев, Динко Динев и др.
... Няма да повярвате колко тенис-клуба има в Бургас. Нещо като рекорд на България:
ТЕНИС КЛУБОВЕ В БУРГАС, 2019. /По азбучен ред/
Авеню.
Адвантаж.
Албатрос.
Анди - Тенис-училище.
Бриз.
Бургас.
Васил Левски - Общински имоти Бургас.
Гурко.
Галакси спорт.
М-Тенис.
Нефтохимик.
Ника.
Парк Езеро.
Приморец.
Томси.
Черноморец.
Тенисът бургаски му дължи много
Говорим с човека, комуто,  Бургас отваря обятията си и той става  стратегът в развитието на този спорт в този особено важен за българския тенис град...  Веселин Мирчев. "Тенисът Бургаски" му дължи много, ама наистина много...
Тук помнят как започва новият, енергичен треньор, почти юноша,  да тренира бъдещите артисти на тенисната сцена ... Най-малките, например,  първо почваха с 50% по-лека тенис-топка, после с 30%... и още с много други тънкости на солидното  треньорско познание.
И така лека-полека расте бургаския тенис-потенциал  - с труда и на другите  тенис-специалисти и тенис-волунтери, чиято любов обезателно ги превръща и в  заклети строители на нашия, сякаш "Богопомазан" спорт.
Българският тенис е групиран и се администрира в  6 Тенис-района, като Бургаският е под опеката и отговорността именно на Веселин Мирчев, който е Регионален отговорник
Питам го за някои малко познати начини и правила, по които се планира и води подготовката при децата, най-младите  и най-многобройни тенисисти...
- Подготовката и състезателните изяви на децата и юношите,  при формирането на възрастовите  групи се ръководи от приетите  във Федерацията ни по тенис  условия и календари. Така например децата в групата от 6 до 8 години тренират на малък корт.. А при 8 - 10 и 10 - 12 год. вече обезателно се организират и подходящи за силата и развиващи  игровата психика на малките бъдещи  шампиони, състезания.
- Трудно ли се откриват таланти, които да станат последователи на Григор Димитров, новите Джокович, Надал или Федерер?
- Тенисът е един от спортовете с най-трудните "стъпала към успеха". Конкуренцията е направо страшна! Ако в хокея на лед,  според изследванията на 35 000 деца практикуващи го по световните спортните клубове и школи, до "звездната слава" достига 1 на 35 000, то при тениса този показател е 1 на... 750 000 деца!
Но нека това не отчайва, защото  десетки хиляди  деца ще спечелят от тениса по-добро здраве, прекрасен емоционален живот, красиви,  много красиви моменти от живот за каквито  милиони само мечтаят!
- С колко, примерно, деца се работи в Бургаския регион?
- По сегашно време  в Бургаския  регион на 30 - 40 корта се обучават  упорито и търпеливо, професионално, над 150 деца от също такива  учители - треньори - упорити, търпеливи, разумни,професионалисти.
- Помня как преди години тенис-любители като Калин Барзов, легендарният символ на Бургаския аеропорт, после и ръководител на Българската гражданска авиация "Балкан", бургаският  и български бард Недялко Йорданов, като директор на Бургаския театър, с още като тях тенис-фенове, правеха страхотни ежегодни  серии от аматьорски турнири. Така ли е и сега?
Оказа се, че и сега се играят  драматични турнири, че не с по-малко любов,  е и усърдието на любителите, които  също имат състезания по между си, ветерански игри,  които ги даряват със щастливи мигове и по-здравословен живот.
Питам Веселин Мирчев и как се чувства след 40-годишният треньорски труд?
- Аз съм щастлив и доволен от моята треньорска работа и съдба - казва той. -  На 10-те корта в клуба обучаваме  обикновено по около 60 - 70 деца .
Всяка година някои от тях попадат във формацията "Български таланти",  и се ползуват вече и от солидна подкрепа и от БФ Тенис - най-вече с участието си в един обширен спортен календар с вътрешни и международни срещи, специални тренировъчни лагери и подготовка, прекрасни фирмени екипи и пособия... Имаме и шампиони в отделните възрастови групи. А Габриела Иванова, например, беше на специален курс в Тенис-Академията на  Рафаел Надал, тя игра на международен турнир в Хърватска и пр. Надяваме се тази година тя да постъпи, заедно и с още няколко деца, в спортно училище, където би имала чудесна възможност за съчетание на учението със спорта. Бургаски възпитаници са някои от елитните ни млади български тенисисти, като   Драгомир Драганов и др. Някои от децата, с които сме работили заминават по други страни с родителите си. Има ги и в САЩ и в Европа. Специфичен е случаят и с децата на руските летовници в България, както и тези от живеещи в Бургас семейства. Някои от тях са много талантливи. И с  българските деца, и с тях, треньорският ни екип съвестно работим и изпълняваме задачата си - да откриваме  в детския тенис таланти  и да ги  подготвяме  за следващия етап - бъдещето им в Големия тенис...
ТРЕНЬОРИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ПРАВЯТ БЪДЕЩЕТО НА ТЕНИСА
...Ето че и моята бургаска "тенис-разведка" отива към своя финал  и е редно да се коментират някои появили се мисли и идеи, дори и ако изглеждат почти неизпълними.  Особено ако всичко това се разиграва по време на Американския турнир от Големия шлем "USA Open 2019"  в Ню Йорк  и гостуването на Президента на Международната федерация  Тенис /ITF/ в София,  Дейвид  Хагърти, който ясно и високо изказа добрите си впечатления от видяното в България и подсказа,че от нас се очаква още повече. Защото можем!
Интересно е да се знае, че от 210-те нации, членуващи в  ITF, за Борда на директорите, който ръководи световния тенис,  се избират само 16 члена... И сега вече един от тях е президентът а Българската федерация Стефан Цветков, което наистина е голямо признание!  А още и добра позиция...
И какво каза Дейвид за нашия и световния тенис?
"Това, което съм виждал от посещенията си в България /беше вече три пъти, б.а./ е че  в Българската федерация по тенис работят всеотдайно за развитието, за изграждането на бъдещето на тениса.
В София проведохме и световна треньорска конференция - събитие, изключително важно за международния тенис и за България. Вашите треньори, треньорите по цял свят,  са хората, които ще развиват талантите, ще правят бъдещето на тениса.
И е прекрасно за българските треньори да имат както възможност да участват в такава световни тенис-срещи, така и да имат по-добри  условия за своя отговорен труд - най-добрите кортове, салони, уреди, пособия за модерен тренинг, отдих и възстановяване.  Трябва да се се инвестира в бъдещите шампиони,   в бъдещето на българския тенис, който е част от световния тенис.
Това изисква  дългосрочна инвестиция. Имате Григор Димитров, който е топ-играч и това е фантастично, но може ли да престанете  да се грижите за бъдещето? Прекрасно е, че  виждам как у вас се развиват  отлични програми за деца и юноши, които дават резултати. Знам за усилията, които се полагат, за реализирането на различни програми за развитие на талантите и масовия тенис.  Знам и за усилията да се подсигуряват спонсори не само генерално за федерацията, но и конкретно за развитието на младите ви таланти по много от отличните центрове за тенис в България. Знам, че е трудна мисия, но съм сигурен, че и Българската федерация по тенис, и регионалните огнища на тениса и спонсорите, и партньорите, бизнесът, начело с ветераните, които още и още искат да играят тенис  - всички заедно търсите и ще намерите нови възможности за прогрес на тениса.  Виждаме българи в челото на ранглистите на Тенис Европа и на ITF при юношите. Дългосрочните инвестиции са много важни. България в момента отглежда, има и се грижи за много талантлива генерация от тенисисти. Вярвам, че ще потърсите и намерите разковничето, с което да изградите новото  бъдещето за тениса", каза още Дейвид Хегърти.
На мен ми се стори, че този човек като че гледа  точно към Бургас при тези думи!
Можем ли да си представим какво значи един бъдещ  Световен "BURGAS OPEN 202х"?
В Бургас се мечтае по един престижен голям  тенис турнир... Като "US Open". Въпреки, че това е   е изключително сложно удоволствие и бизнес...
Обезателно би трябвало да има такъв супер тенис комплекс, който малко или повече да напомня Ролан Гарос или този в Ню Йорк.
 А самият Бургас е, безспорно,  много добро място за такова чудо.
Заедно с общата популярност, която тенисът придоби в България, Бургас има и специални свои  качества, които  са много съществени.  Морето, красивият град и природа, уравновесеният климат, високият стандарт, култура и етика на бургазлии... Но има и нещо абсолютно специфично.
В града и из околните курорти и градчета обезателно ще попаднете на квартали и поселения като "Малая Россия" и пр. където живеят постоянно, или когато могат и пожелаят, "руските бургазлии". Повечето от тях са заможни хора , понякога с доста солидни авоари... У нас те вече имат свои жилища. И при всичко това всеки втори от тях играе, или още по-хубавото - желае страстно да играе тенис! И търсят отчаяно подходящи условия... Готови са и сами или с други фенове да ги правят...
Вероятно това е и изворът за една идея, която се коментира в последно време...  Изграждането на стабилен, модерен, многофункционален тенис център, предлагащ най-добрия тенис за туристи, за българските и руски жители на града,  и в същото време там ще се подготвят професионални състезатели, за което са необходими много пари! Но  и си заслужава чисто икономически погледнато и сравнено с наградния фонд на " US Open 2019" - по 3 милиона и още няколко стотин хиляди долара на шампионите и по 30 - 50 хиляди на загубилите още в първия кръг...
Според някои среди до година - две в Бургас може да бъде изградена супермодерна база за тенис. Говори се за Сарафово. Огромното  съоръжение щяло да предлага невероятни условия и за любителския и за майсторския тенис.  Щяло да  струва около 15 милиона евро. Ще има над 24 корта, Сред тях и един голям, с покрив.  Хотелът  в комплекса ще бъде с  5 звезди. С фитнес зала, сауни, тангенторни вани, джакузи и пр. с разкошен възстановителен център.
Не са забравени и зрителите.  Освен ресторанта  и други подкрепителни пунктове, отделно  ще се предлага отмора в открит и закрит басейни, барове, шопинг-център и други подобни екстри. Това ще бъде една наистина съвременна база по всички изисквания на модерна Европа. Инвеститори щели да бъдат и руски бизнесмени, като се очаква посетители да бъдат също и руски граждани. Към големия комплекс ще се основе  и тенис-клуб, който  да създава елитни тенисисти, които след това да се превърнат в печеливша инвестиция.
До колко такова начинание може да успее, или въобще дали ще го има, ще стане ясно в бъдеще. Успехът в Бургас, обаче, има много повече шанс, отколкото другаде.
Защото една добра компания от специалисти в тениса, хора с капитали, тенис-фенове и някои институции - общински, държавни и обществени биха могли да вдигнат такъв един  Център, който ще работи седем дни в седмицата  и, съответно, печели.
Но освен това представете си  и един атрактивен "Бургас Оупън", който ще стене огромна  реклама и река от приходи за търговци, хотели,  музеи, театри  ... и разбира се - голяма арена за прогреса на  българския и световен тенис.
Климент Величков
"България Сега, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7