US Open - за 138 път през 2019 год., и в съдбовен час за Григор Димитров...

Начална страница | Интересно | Cпорт | US Open - за 138 път през 2019 год., и в съдбовен час за Григор Димитров...
image

Толкова стар! Толкова знаменит и магнетичен! Толкова близко до Чикаго! Толкова богат...

Този прочут, познат и признат тенис турнир започна на 26 август в Ню Йорк и ще финишира  след  две седмици - на 8 септември. 
Четвъртият по ред в годината турнир от "Големия  шлем"  след Мелбърн, Париж и Лондон  е най-близкият до чикагските и до всички други наши сънародници от САЩ и  Канада... и остава само да се избере една от двете възможности за посещение  "на живо", а не през телевизията, най-скъпия  дворец на тениса.
Първата възможност е да се преборим на квалификациите за местенце в основната схема на състезанието, ако нямаме необходимите точки в световната  тенис ранг-листа. И ако успеем остава само да изиграем  няколко мача и да се класираме добре, а най-добре е да станем шампиони.
Тази година наградният фонд на  US Open изпочупи всички рекорди по света -  стигна 57 милиона долара. Затова и наградният фонд е доста симпатичен. Победителите и при мъжете и при жените, ще получат по 3 850 000 долара. Това  също е световен рекорд. Златното правило е да се награждават почти всички участници в игрите на корта, като и отпадналите още в първия кръг, например, се утешават с по 58 000 долара. Шапионските карета - мъже, жени и смесени двойки се уважават - всяко  с по 740 000 долара...
Наскоро един мой приятел, на име Станислав, който работи като вол ден и нощ в  научна лаборатория - с мисията за спасение на човечеството,  малко хапливо ме  попита дали зная  с колко се награждават  носителите на Нобелевата премия... и сам си отговори - шестима нобелисти всяка година се дарявали от благодарното човечество с по  1 100 000 долара.
На което трябваше да си припомним  правилото  от пазарната икономика:- че най-важното във всяко едно начинание е  печалбата. Всичко било зависимо  от нея. Ако за едни лабораторни експерименти дойдат да ги наблюдават  със закупени билети  толкова  фенове, колкото има на "Оупъна"  заплащането и на тези с микроскопите ще се изравни с това на тези с ракетите...
Тези две седимци, 14-те дни, на американския "Оупън"  ще съберат на Основния корт и по разцъфтелите край него още четири букета от други "тенис-събърби"   общо около 52 000 зрители . И ако  сметките са верни това означава към 735 000 входни билети... И сега човек може направо да падне от коня, когато пресметне дохода от тези билети, чиято най-ниска цена започва от 100 долара - за най-далечните от корта места. За мъжкия финал евтинията е от 142 до 835 долара. Спекулантите предлагат наи-престижните зрителски места  за мъжкия финал за 10 000 долара. Който не се вреди за тях се опитват да попадне поне на женския финал с най-най последен шанс за само 8 000 долара.
Познато и непознато от "Американския шлем".
1. Откритото първенство по тенис на Съединените щати е турнир на твърда настилка. "Роден" е в 1881 година.
Играе се на тревните кортове до "Нюпорт Казино" в Роуд Айлънд. От 1915 година, US Open се премества от Нюпорт в Уест Сайд Клуб в Ню Йорк
Жените се включват в първенството 6 години след мъжете.
Откритата ера започва през 1968 година, откогато нахлуват много  професионалистите. През тази година в схемите започва да се вписват  96 мъже и 63 жени, а наградният фонд възлиза на 100 000 долара.Откритото първенство на Съединените щати е единственото от четирите големи първенства, което не е прекъсвано от създаването си, независимо от войните, които се водят в другите континенти.
2. От 1987 година, US Оупън става четвъртата част  част на Големия шлем.
3. Провежда се 14 дни - в края на август и началото на септември.
4. 5 дисциплини са най-ярките събития  в неговата програма: синглите и двойките при мъжете и жените и смесените двойки.
5. Паралелно се играят и юношески турнири - старша и младша възраст.  Има и турнир за играчи в инвалидни колички.
6. Повърхността на кортовете се нарича Деко Торф, като тя е с по-слабо триене и топките отскачат по-слабо, отколкото по другата твърда настилка от Големия шлем на Аустрелиън Оупън. Именно поради тази причина много тенисисти, които притежават силен сервиз и добре изпълняват волета имат добри успехи тук.
7. Основният корт се намира в стадиона Артър Аш, като капацитетът му е 22 547 места и е открит през 1997 година. Артър Аш, чието име носи стадионът, е афро-американски тенисист, който печели първия Оупън шампионат през 1968 година.
Следващият по-големина корт е Луис Армстронг стейдиъм, открит през 1987 година и имащ капацитет от близо 18 000 места. Той е основният корт от откриването си до 1996 година. 
Третият по големина корт е 6000-местният Грандстенд стейдиъм.
През 2011 година е открит и най-технологично снабденият корт, който притежава 17 големи екрана. Разположен е на по-ниско ниво от земното и затова го наричат „Ямата“. В началото е с временно изградени трибуни за 2 500 зрители, но през 2012 година е снабден с постоянни такива, събиращ и 3 000 зрители. Страничните кортове с номера 4, 7 и 11 имат капацитет от по 1 000 места.
Всички кортове са с осветление, което помага на телевизионното излъчване, а мачовете могат да се провеждат в най-гледаното време, с което рейтингите на турнира се покачват значително.
През 2006 година, Националният Тенис Център, в който се провежда Откритото първенство на САЩ е преименуван на пионера  на тениса в страната, Били Джийн Кинг.
8. Когато историците разглеждали финансовата равносметка на проведения турнир през 1881 година, първия US OPEN, били простно нокаутирани от факта, че приходите му възлизали  на 250 долара, а разходите - на 245.68 долара. Но основната движеща сила на капиталистическото общество – печалбата, даже и  в тия "мащаби"  била а лице  Тя възлизала на 4 долара и 32 цента.
9. Очакванията от стртиралото тази седмица138 години по-късно Открито първенство на Америка се различават като небето от земята... Както винаги основната примамка са били и остават звездните имена на особено талантливите и най-добре подготвените популярни тенисисти като Ричард Сиърс, първият шампион, който от 1881 до 1887 г печели7 пъти по ред най-високия приз и титла. След него идват Уйлям Ларид и Бил Тилдън, за първата четвъртина на 20 век  - до1925 г. печелят по 6 пъти титлата.  През 1972 г шампион става изключителният  румънски тенисист и тголям поклонник  на шегите  Илия Настасе.  Джим Конърс и Джон Макенроу, най-великите представители на американската школа на практика издигат реномето на US OPEN до днешните гигантски размери, печелейки и общо 9 шампионски титли, После идват триумфите на двамата европейци  Иван Лендъл и Борис Бекер. Следват Пит Сампрас, Андре Агаси и... ерата на стартовите години на 21 век - най-важните, които ще гледаме  тези дни - Роджър Федерер - 5 пъти шампион по ред /от 2004 до 2008/,  Рафаел Надал и Новак Джокович - по 3 пъти с огромната купа, а Ноле е и актуалният, за 2018-та година победител... Да не забравим и Марин Чилич и Стан Вавринка - по веднаж с купа... 
В паралелната шампионска верига при жените  изпъкват Мола Марли - в добрите първи години на аматьорски тенис /8 пъти шампионка/, Били Джийн Кинг /4/, Крис Евърт /6/, Мартина Навратилова /4/, Щефи Граф /5/, Мария Шарапова  /1 - през 2006 г/, Серина Уйлямс /6/ ,  сестра й Винъс Уйлямс /2/ и шампионката от 2018 г. - Наоми Осака
 10  Дойде и ред и на най-търсеното - проследяваването на играта и класирането на нашия сънародник Григор Димитров. Един от най-талантливите в световния тенис, стигнал до третото място в световната ранглиста, победител в един от ежегодните турнири на 8-те на-добри в сответната година тенисисти, Но и политнал от върха към низините в последните месеци и година, озовал се на 78 място в актуалната преди US OPEN  ранглиста.
11. Огромното мнозинство от феновете на тениса по света приемат за себе си като най-верния  белег за качествата и успехите на един тенисист резултатите му  в четирите турнира от Големия шлем. Григор Димитров играе в тях вече 11 години - от 2009 до сега.
Най-големи успехи има в Откритото първенство на Австралия, където е стигал Втори  кръг 2 пъти,  Трети - веднъж, Четвърти 2 пъти
Играл е два пъти Четвъртфинвал, а през 2017 - Полуфинрал! 
На второ място е Уимблдън. Там играе три пъти до Втори  кръг, два пъти - до Трети кръг, веднъж  до четвърти кръг и на един знаменит Полуфинал през 2014-та.
Третото място е за Ролан Гарос, където един път стига Втори кръг и четири пъти - Трети.
По принцип нашият елитен тенисист  се чувства най-малко комфортно в "Шлема" именно в Ню Йорк .
На Откритото първенство на САЩ играе по 2 пъти на  Втори кръг и на Четвърти кръг.
Общата му равносметка при участия на Големия шлем до преди US OPEN 2019 са  35 участия с изиграни 90 мача. 55 победи и 35 загуби . Нещо дори не сънувано  в българския тенис преди Григор Димитров.
Своят най-голям успех в световния тенс, обаче, Григор Димитрлов постигна на финалния годишен турнир на АТЗ /Финалният Мастерс/, който през 2017 г. се игра в Лондон с участието на осмината най-добри през споменатата година тенисисти. Григор Димитров изигра на този супер-турнир 5 мача и постигна 5 победи, съответно стана и абсолютен шампион на Финалния Мастерс. Това го постави и на Треото място в съответнотно време на Световната тенис ранг-листа.
Впечатляващи са и успехите му през фиксирания период  в Турнирите на АТР - "Мастърс 1000", АТР 500, Атр турнирите от "Севилия 500"
В "Мастърс 1000", които се играят в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло, Мадрид, Рим, Монреал/Торонто, Синсинати, Шанхай, Париж има 84 победи и 62 загуби. Борил се е на 6 четвъртфинала, играл е и 4 полуфинвала - в Монте Карло, Рим, Монреал, Синсинати.
На АТР 500 е ииграл на длъж и на шир по цялата планета - Ротердам, Акапулко, Дубай, Барселона, Лондон /Куинс, Вашинтгтон, Пекин, Токио, Базел, Виена .. . Победи и загуби - 50:37. Има 8 четвъртфинала, 3 полуфинала и 2 финала - Ротердам и Пекин.
8-те върха, шампионските титли  на Григор Димитров в световния тенис:
1. 20 октомври 2013, Стокхолм, Швеция. Твърда /зала/,финал с Давид Ферер:2 – 6, 6 – 3, 6 – 4
2. 1 март 2014, Акапулко, Мексико. Твърда , с Кевин Андерсън: 7 – 6 (7 – 1), 3 – 6, 7 – 6 (7 – 5)
3.  27 април 2014, Букурещ, Румъния. Клей  с  Лукаш Росдол: 7 – 6 (7 – 2), 6 – 1
4. 15 юни 20154 Лондон, Великобритания. Трева с Фелисиано Лопес: 6 – 7 (8 – 10), 7 – 6 (7 – 1), 7 – 6 (8 – 6)
5. 8 януари 2017,Брисбърн, Австралия . Твърда с Кей Нишикори: 6 – 2, 2 – 6, 6 – 3
6 12 февруари 2017, София, България. Твърда /зала/ с Давид Гофен: 7 – 5, 4 – 6, 6 – 3
7. 20 август 2017,Синсинати, САЩ. Твърда с Ник Кириос 6 – 3, 7 – 5
8. 19 ноември  2018, Лондон, Великобритания.  Твърда /Зала/ с Давид Гофен 7 – 5, 4 – 6, 6 – 3.

Григор Димитров има и 23 авторитетни победи над знаменити тенисисти, по време, когато са били в Топ10 на световната ранглиста. Сред тях:
Новак Джокович  2013 №1 АТР Мастърс  1000, Мадрид,Испания,  Клей,  2 кръг 7-6/8-6/ , 6-7 /8-10/, 6-3
Анди Мъри  2016 № 2 АТР  Мастърс 1000, Маями  САЩ,  Твърда, 6-7 /1-7/, 6-4,  6-3 
Рафаел Надал 2016 № 4 АТР 500 Пекин,  Твърда, четвърт-финал,  6-2, 6-4
Станислас Вавринка - 4 пъти, Давид Гофен 3 пъти и пр.

Класиране в световната ранглиста на ATP през годините:
Година    Място
2007    1197
2008    493
2009    288
2010    106
2011    76
2012    48
2013    23
2014    11
2015    28
2016    17
2017    3
2018     19
2019    78

Финали на турнири от младежките години в сериите Чалънджър и Фючър
В младите години, при  ATP Чалънджър за периода 2008 – 2012 г., Григор Димитров изиграва  101 срещи, от които има 61 победи и 40 загуби. Достига  до 7 финала и печели 5 титли.
На по-ниското ниво турнири ITF Фючър за периода 2007 – 2010 г., той играе в 66 срещи, от които има 47 победи и 19 загуби. Класира се на 9 финала, 8 от които печели.
12. И все пак - най-добрите успехи  за българския тенис  в четирите турнира от  „Големия шлем” са регистрирани на Откритото първенство на САЩ..  В Ню Йорк през 1984 година Мануела Малеева игра при смесените двойки заедно с американеца  Том Гъликсън  от Флорида – щат с най-добрата тенис-аура в Америка, а вероятно и в света. Той бе здраво младо момче с не особено високо място в тенис-рейтинга, но имаше добър опит в игрите по двойки. Даже повече и от сингълите, защото беше играл много карета  в двойка със своя брат – близнак Тим.
Тогава Мануела и Том постигат почти веднага изненадващо леко  изключително добра координация и чувство за партньора в играта и от мач на мач се представяха все по блестящо.
Разбира се, при всяка победа на българо-американския тим американците все по осезаемо аплодираха  своя  Том  и елегантната му партньорка. На финала   Мануела Малеева и Том Гъликсън са  почти безапелационни срещу признатите майстори на игрите по двойки – австралийците  Сейръс и Фицджералд!
И... името  "България" бе  вписано в историята на "Големите шлемове", заедно с името на Мануела Малеева ... България ИМАШЕ вече, и  ИМА шампионска купа  от Големия шлем! Факт, който някак си се забравя... А не бива!
В същата 1984 година и  по-малката сестра, Катерина Малеева, стана шампион в Ню Йорк, само че в категорията за девойки.
Но и това не е всичко. Мануела Малеева игра още и два други полуфинала в женските турнири на най-силните тенисистки на US Open – през 1992 и 1993 години.
US Open 2019


Първите, които кръстосаха оръжrята, т.е. тенис-ракетите, преживяха, както винаги, и радост и скърби.

В понеделник Григор Димитров победи италианеца Андреас Сепи, с  когото  не беше играл никога, като и двамата бяха на едно стъпало в ранг-листата - единият на 78-то, другият, мисля... на 79-то... Резултатът е  6-1, 6-7(2), 6-4, 6-3 за 2 часа и 43 минути, и Гриша се класира за втория кръг (1/32-финал) на US Open 2019.

Сънародникът ни беше явно по-добрият през по-голямата част от двубоя и загубата на втория сет съвсем не беше резонен щрих в хубавата картина. В сряда Григор ще срещне хърватина Борна Чорич, победил руския квалификант Евгени Донской със 7-6, 6-3, 6-0.... който е друга порода и атмосферата на корта ще бъде много по сгорещена...

Григор  игра в отсъствието на целия си треньорски щаб, с който има явно разномислие и контактуваше само с верния си медицински  специалист. Спаринг партньори в тренировките му бяха Серина Уйлямс, Стефанос Циципас и Доминик Тийм. Гриша очаква с вяра в собствените сили хърватина Чорич,  когото е победил в единствения демонстративен мач помежду им в Лондон, въпреки,  че хърватинът тогава е бил само на 18 години. В същия поток  на Григор и на Борна са и ягуарите на тениса Роджър Федерер, Кей Нишикори и... актуалният шампион  на турнира Новак Джокович.

В първия кръг Федерер и Вавринка се добраха до победи  с неочаквано много труд срещу своите анонимни противници... Което показва,че на "Шлемовете" трябва да се внимава много и да се играе сериозно с два плюса...

Огромен интерес предизвика шегата на жребия, която още в първия кръг срещна Серина Уйлямс и  Мария Шарапова. Серина, сериозна като астронавт в космоса  изработи своята 19-та по ред победа срещу руската смутителка на мъжките сърца, която обвини болното си рамо за резултата 1:6, 1:6... Сестрата Винас, Уйлямс, въпреки противопоказните си за корта 39 години, би китайката Сай Сай Джън  с  6:1, 6 :0.
Двама тенисисти от топ 10 на схемата на US Open се сбогтуваха рано - рано с хубавите кортове.. Това са Стефанос Циципас и Роберто Баутиста Агут.
Гъркът, който е номер 8, претърпя поражение от Андрей Рубльов. Сериозният  руснак надделя с 6:4, 6:7 (5), 7:6 (7), 7:5.
В същото време Агут отстъпи изненадващо пред Михаил Кукушкин (Казахстан) с 6:3, 1:6, 4:6, 6:3, 3:6.
Шампионът от 2014 година и поставен под № 22 Марин Чилич (Хърватия) надигра словака Мартин Клижан - 6:3, 6:2, 7:6 (6). Напред продължават също така Джон Иснър и Фернандо Вердаско.
***
И така, стигаме до края на  уводното и информативно писание, опит  да се представи Големият Американски Тенис Турнир.
След първия мач на Григор Димитров в понеделник ще се опитаме да представим и неговата нова среща и мачовете на  другите , със сигурност драматични, от вторник, сряда и пр.  доколкото това ни позволи печатният график на изданието.  Очакват ни доста вълнуващи и красиви  вълнения и опита на всяка цена да ги представим достойно  в спортните рубрики в двата следващи броя на  "България Сега".


Климент Величков
"България Сега", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7