България с Бразилия: от слънчев старт до гибелно торнадо...

Начална страница | Интересно | Cпорт | България с Бразилия: от слънчев старт до гибелно торнадо...
image

В неделя, 11 август 2019 година, във Варненския Дворец на спорта и културата се игра един невероятен по своя стил, характер, образ и подобие волейболен мач, мач почти невъзможен за нормален коментар и логичен разказ, екземпляр, който се случва веднъж на верига от години.

Такива са обикновено спортните спектакли, чийто жребии е фатален: стъпваш на пътя към Олимп или оставаш в махалата на  телевизор и бира... до втората тръба.

А сега - едно по едно...

Мъжкият волейболен отбор на България се нуждаеше от една победа, победа с цената на всичко, защото любовта ни у мнозина към този спорт - от Черно море до... Драгоман и от Дунав до... Родопите беше вече силно застаряла. Няма да повярвате - 61 години минаха  от Европейското първенство във Франция, където един стопроцентов перничанин, на име Борис Гюдеров  бе обявен за почетен гражданин на Париж, защото на Световното първенство представи волейбола в най-фантастичните му  щрихи и парижани бяха до небето възхитени! С него българите спечелихме сребърните медали.

... А  това лято недалеч от Хавайските острови, в лъчите на изгряващото слънце се очертаваха вече ХХХІІ Олимпийски игри "Токио 2020" и вече съвсем ребром стоеше въпросът  кой отбор от квалификационната  група в България ще играе там от 24 юли до 9 август, идващата година. Щеше да бъде един-единствен - победителят от финалния мач: България - Бразилия.

Във волейболната история българите имаме, освен среброто от Европейското първенство в Париж през 1951 г, среброто и от Световно първенство - през 1970 г. в София, и пак среброто на Олимпийските игри в Москва 1980 г.
И Българският национален отбор по волейбол, жени, също е олимпийски медалист в Москва, но той е и Европейски шампион през 1981 година!

Защо и как бяха се събрали  по варненските трибуни сърце до сърце, защо пред телевизионните екрани  спортна треска преживяваха плътно едни до други неизброими младежи и не вече съвсем млади български души?

Защото в последните месеци в  буквално всички  по класа и възраст отбори на България се забелязваше подем...
И у мнозина се таеше чувството, че отново иде нашето време! И какво от това, че бразилците са били 3 пъти световни шам
пиони - през 2002, 2006 и 2010, също и 3 пъти  - олимпийски - 1992, 2004 и в своята столица - през 2016!

... Започнахме мача като че с шестима  факири в играта. На мрежата скачаха като котки, забиваха като леопарди! Красиви и по лице и по игра. Беше време - ние учихме Италия на волейбол, а и сега стотици  наши майстори в играта живеят на Апенините, заедно със своето  умение в играта,  но у нас пък дойде за главен диригент на българския волейбол  техният ас - Силвано Пранди... и той беше подготвил  момчетата наистина върховно!

С очите си видяхме как нашият отбор изигра вълшебно първите два гейма. На терена бяха шестима атлети, които правеха волейболните специалитети  не само бързо и мощно, но и като че бяха командвани от някакъв главен мозъчен център...  С една дума имаше всичко - скорост, сила и техника, разум и вяра в собствените сили. Моят приятел и сегашният гуру в спортната фотография Бончук Андонов се скриваше и мяркаше като Шерлок Холмс из залата и трупаше нови фотобисери върху планината, която прави  десетилетия подред...
Само един досаден агитатор с противен глас правеше климата на трибуните малко аборигенски и ако се беше уморил феновете действително с любов и вяра да държат духа на играчите  в зенита по много по-достоен и интелигентен начин...

И още - българският блок на мрежата , артистичните разпределителски номера и топовните залпове на "забивачите"... всичко работеше като швейцарски часовник!

Дългите момчета  изнасяха лекция като професори пред легендарната публика,  вибрираща от мъжка сила, привличаща  с неизмеримата красота на дамската публика и милото  и сериозно детско присъствие. Не бяхме виждали скоро  толкова прекрасни  зрителски бразди из които расте толкова голяма любов към волейбола...

***

... После лошото от Бразилския Копакабана се прехвърли на Българския варненски плаж!
Така е в спорта. Радостта за едните е мъка за другите.

Екипажът на старши треньора Ренан дал Зото, за който слабата игра  в каквато ги принудиха да изпаднат нашите перфектни в началото волейболисти пое дълбоко въздух.  В последната половин секунда  на третия гейм, завършил 32:30 за южноамериканците, което си е направо необятно чудо, в което са замесени, може би  милион познати и непознати фактори,... а може и само един - върху топката е кацнала муха и тя  променя новият комплекс  муха/топка,  изменя се  фатално траекторията с  цял половин милиметър... и слънчевият ни стар се преобразява в гибелно торнадо.

... Безспорно и героите от първите два гейма носят също не малка вина  вина за падението.

Да, всеки, който видя мача може да има собствена визия за болезнения срив. Едни ще обвинят турското робство, други корупцията, трети компютрите, които взимат силиците на децата, четвърти ще споменат, че едно време имаше спортни училища, детски школи и държавна десница протегната към българските гении и таланти, после мнозина безогледно  почнаха да мъкнат авоарите само към своите къщички.... Мнозина и ще питат - къде сме по заплатите, по здравето, по производството, по науката и образованието, та да искаме световни победи  точно из спорта!?

Добрата новина е, че има все още "процедури", по-точно квалификации, при които отборите ни могат да постигнат своите мечти  - за Олимпийски, Световни и Европейски  успешни спортни спектакли, което и ние - в Чикаго, в САЩ и Канада, по цял свят, го желаем - не по малко от  скъпите ни близки и приятели в България, както и  и тези, които  ще бъдат на спортния терен с българския лъв на гърдите си!


Националният селекционер по волейбол на България Силвано Пранди остава начело на тима и за Европейското първенство през септември, както и за втората Олимпийска квалификация през януари 2020 година, реши  волейболната федерация.

Резултеатът от мача  България - Бразилия 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15)
Съставите:
БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов 3, Цветан Соколов 28, Мартин Атанасов 2, Тодор Скримов 14, Виктор Йосифов 8, Светослав Гоцев 11 - Теодор Салпаров-либеро (Добромир Димитров 1, Алекс Грозданов, Розалин Пенчев 1, Венелин Кадънков, Николай Пенчев 17)
Старши треньор: Силвано Пранди
БРАЗИЛИЯ: Бруно Резенде, Маурицио Силва, Уолъс Де Соуса, Лукас Сааткамп, Йоанди Идалго, Флавио Гуалберто
Старши треньор: Ренан дал Зото
Климент Величков
"България Сега", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7